Синът на министър Тодор Тагарев – математически гений

Във Франция ще следва висше образование синът на военния министър Тодор Тагарев, пише „Ретро“. 18-годишният Иван Тагарев ще учи математика, физика и информатика в Париж. Наследникът на министъра на отбраната е възпитаник на СМГ и всъщност е един от младите български гении в сферата на точните науки. Догодина му предстои да бъде абитуриент, но образованието му в чужбина вече е подсигурено. Той е получил и стипендия от фондация „Митко Балкански“, която ще поеме част от разходите по обучението му във Франция.

Само преди дни Тагарев-младши се е прибрал у нас от Япония, където заедно с негови съученици участвали в най-престижното състезание по математика в света, в което ум са мерили 600 деца от 112 държави. Иван е успял да се сдобие със сребърен медал от престижната олимпиада. В годините назад той неведнъж си е тръгвал с отличия от подобни форуми. Два пъти се класирал за място в националния отбор на България по математика. Казва, че започнал от малък да се явява на различни състезания. В VIII клас разбрал, че има национални отбори, и се мотивирал да участва в тях. Най-голяма заслуга за развитието му като състезател по математика имал учителят му в СМГ Илия Костов.

Преди години по същия път мина и синът на Корнелия Нинова – Рафаел, който също е математически гений. Докато бе гимназист, Рафи непрестанно завоюваше медали от състезания по цял свят, а към днешна дата е преподавател в университета „Станфорд“ в Америка.

Военният министър Тагарев е на 63 години и има още две деца, които обаче не показва публично. Иван е най-малкият от тримата му наследници. Запознати издават, че неотдавна шефът на Министерството на отбраната е станал и горд дядо. За съпругата му Петя не се знае почти нищо, освен че е собственик на две фирми на територията на столицата, които развиват сходна дейност. Според данните в Търговския регистър дружествата ѝ се занимават с консултации в областта на проектирането, изграждането и развитието на информационно-комуникационни системи за управление.

One thought on “Синът на министър Тодор Тагарев – математически гений

Comments are closed.