Симеон Дянков: Ще влезем в еврозоната най-рано през 2027 г.

Акад. Николай Денков си върши добре работата като премиер, но напоследък, като влезе в темата с финансите, се вижда, че не разбира. Откровено това правителство се явява като правителство на „Лукойл”. Това заяви Симеон Дянков, бивш финансов министър, в ефира на бТВ.

„Нашата икономика, макар с ниски данъци, не може да пробие достатъчно, че да се бори на европейско ниво. Можеше да се направи повече през годините – бюджетът да се направи по начин, по който парите да ни направят по-конкурентноспособни”, смята той.

Той заяви, че бюджетът на Асен Василев изглежда като за закуска да имаш торта Гараш, а през останалото време от деня да нямаш нищо: „Този проектобюджет е абсолютно нереалистичен в приходната си част. Никакъв начин няма да се изпълни. Предлагат се твърде много неща през приходната част, обещават се захаросани изделия в началото, след това март-април ще се види, че това няма как да се изпълни.”

„Представители на еврозоната ще ни кажат, че това е нереалистичен бюджет. За еврозоната ще ни спре инфлацията, изчислявана на годишна база. Ние вече не я изпълняваме. Отиваме най-рано 2027 г. Влизането в еврозоната няма да ни се случи скоро”, смята още Дянков.

„Трябва да спрем да се тупаме в гърдите, че сме големи отличници с този 3% дефицит. Бих казал на ГЕРБ – два критерия трябва да се следват: 2% дефицит и приходите да се увеличават само с около 8%. Аз ще се срещна с Бойко Борисов и ще го обясня лично”, коментира още той.

Ако се върне ставката на ДДС за ресторантьорите, той изчисли, че това са допълнителни 650 млн. лв. на годишна основа.

„Дерогацията трябва да падне веднага. „Лукойл” взима руският нефт най-евтино, продава го тук и навън и си прави огромните печалби. Въобще не мислят за диференциация. Трус няма да има, ако още днес падне дерогацията, има достатъчно количество горива в страната, а и бързо може да се намери друг източник на пазара. Ние направихме някои неща за темата „Лукойл” – сложихме датчици например, сега обаче отчитам, че трябваше да свършим много повече”, категоричен бе той.