Семейство украинци пребито в дома им в Равда от омраза

Украинско семейство бежанци, намерило своя нов дом в Равда, е било нападнато и малтретирано в дома си. Потърпевшите пенсионери обясняват, че са били подложени не само на физическо насилие, но и на национална враждебност, тъй като нападателите крещели думи на омраза. Потърпевшите са подали сигнал в Районната прокуратура в Несебър, съобщава Нова телевизия.

„Двама мъже и две жени са влезли в техния апартамент абсолютно непровокирано, като са ги били и обиждали. Извършено е престъпление от омраза”, поясни адвокатът на пострадалото семейство Теодор Шейков.

„Считам, че това е национална неприязън към гражданите на Украйна. Нападателите никога не са говорили с нас и не са имали никакви претенции досега. Не взеха нищо, просто счупиха телефона ми”, разказа за случилото се потърпевшата Любов Дергачова.

Нападателите са гости на комплекса, в който живее украинското семейство.

„Проблематичното в случая е, че в българската полиция няма специална процедура за разследване и действие при престъпление от омраза, а са го третирали като обикновен битов инцидент, който още повече оставя в недоумение жертвите. Бити са, обиждани са, скъсан им е националния флаг, а в същото време полицията ги кара да подписват протоколи, че няма да се саморазправят с нападателите.

„Когато Любов успява да се обади на тел.112, нападателите напускат техния апартамент, след като са пребили доста жестоко съпругът й. Те слизат долу и посрещат полицаите като се оправдават, че нищо не са направили, а семейството, което е позвънило, са алкохолици и вдигат шум“, уточни кореспондентът Цеца Алексова

„Това се третира като един неприоритетен случай на обикновена сцена на битово насилие в курортен комплекс. Затова няма никакво движение по случая, а не се отчитат фактите, че става дума за престъпление, извършени от омраза, към които обществото и полицията трябва да са непримирими. Това е нарушение на човешките права“, каза още адвокат Шейков.