Секретарка отмъкна 18 000 лв. от касата на селско кметство

Задържана е секретарката (32 г.) на кметския наместник в созополското село Габър, присвоила сумата от 17 800 лева, съхранявани в касата на кметството, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР – Бургас. При задържането, тя разказала, че е претърпяла пътен инцидент в участъка между селата Извор и Зидарово, при който се самозапалил ползваният от нея лек автомобил, в който изгорели множество служебни документи и голяма парична сума.

От полицията посочиха, че са проведени множество процесуално-следствени действия – огледи, претърсване и изземване, разпити на свидетели и др. Установено е, че 32-годишната жена е присвоила сумата от 13 000 лева – пари събрани от местните и предназначени за закупуване на дърва за огрев, както и 4700 лева – дарения от жителите на с. Габър за ремонт на местната църква. Парите са били съхранявани в метална каса в сградата на кметството.

Освен това е установено, че 32-годишната жена, чрез копиране на данни от чужд платежен инструмент – дебитна карта, собственост на кметския наместник на с. Габър системно осъществявала онлайн залагания в интернет сайт за хазарт, с което е нанесла имотна вреда в размер на 1000 лева.

По разкриването на престъпленията са работили служители от отдел „Криминална полиция“ при ОД на МВР – Бургас, сектор „Лаборатория“ – Бургас към Института по психология на МВР и Районно управление – Созопол.

32-годишната жена е разпитана в качеството на обвиняема, като е направила пълни самопризнания. Намерени и иззети са част от паричните суми – предмет на престъпленията. Работата по документиране на цялостната ѝ престъпна дейност продължава.