Сватба по родопски традиции вдига днес внукът на гайдаря на Валя Балканска

Сватба по стари родопски традиции вдига днес внукът на гайдаря бай Георги Мусорлиев – Христо и любимата му Стефания от смолянското село Полковник Серафимово, съобщи БНР.

Автентичната сватба ще бъде на Илинденските поляни край родопското село Гела, където се провежда гайдарското надсвирване. Младоженците са въвели дрескод за гостите си, които трябва да бъдат облечени в народни носии. Подписването на гражданския брак ще бъде в кметството в Широка лъка, а венчавката в църквата „Успение Богородично“. След това сватбарите ще се отправят към Илинденските поляни, където ще има свободно пашуващи стада.

Гостите ще бъдат почерпени с прясно изпечени чевермета на място. Ще свирят гайди, ще се пеят песни и ще се вият няколко катни тежки родопски хора. Ще бъдат спазени всички детайли, за да се пресъздаде едновремешна родопска сватба по-стари традиции и обичаи.

Младоженецът Христо, е внук на бай Георги Мусорлиев, една от легендите в гайдарското изкуство на Родопа планина. За бай Георги са правени филми в Германия и Естония. Той е гайдарят на Валя Балканска с песента „Излел е Делю хайдутин“.

Previous post Романтика на Закинтос за Александър Везенков и гаджето му
Next post Сръбска турбофолк певица сипе псувни към българските чалгари