Руснаци в Поморие плашат с ФСБ и събират пари от собственици на апартаменти

Скандално семейство руснаци в Поморие заплашват с техни роднини в руската спецслужба ФСБ (Федерална служба за сигурност на Руската Федерация) и незаконно събират в продължение на години парични средства от собственици на апартаменти – български и руски граждани, в размер на 5 евро на кв. м. (до 1200 евро на година) „такса обслужване“.

По казуса е подаден сигнал до Районна прокуратура – Поморие за евентуално извършени съставомерни деяния, в условията на чл. 206 и чл. 323 от Наказателния кодекс (НК) на Република България. По информация от източници на LIBERTA.BG, закононарушителите са правно консултирани от адвокат, който е и общински съветник на Община Поморие от управляващата партия ГЕРБ.

Без да са собственици на апартамент в жилищна сграда на улица „Княз Александър Батенберг“ 24 в квартал „Малко солено езеро“ в черноморския курорт Поморие и без да са домоуправители, съгласно Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), съпрузите Наталия Евгениевна Комарец и Николай Борисович Комарец в продължение на години събират незаконно „такса обслужване“ от руски и български граждани, живеещи в кооперацията до морето, установи проверка на LIBERTA.BG. Ужилени са десетки семейства, попаднали в наглата схема. Сумите са взимани на ръка, понякога срещу хвърчащ лист, без да е ясно как са се разходвали и какъв е балансът на събраните средства. Отделно от това е налице обсебване и заграждане на общи части на партерния етаж, през които минава управлението на главни комуникации. Към този момент не е налице санкция от компетентните държавни органи и власти.

Събираната „такса обслужване“ от Наталия Комарец e в размер на 5 евро за квадратен метър, като за някои собственици тя стига до 1200 евро на година. Необосновано висока цена за жилищна сграда, която не разполага с басейн за поддръжка, а само с асансьор и малък двор с цветя. В същото време Наталия и Николай Комарец са наели нощна охрана в партерното помещение – двама мъже на смени, които изпълняват трудови правоотношения без сключен трудов договор и без внесени задължителните здравни и социални осигурителни вноски към държавата.

Наложителна е незабавна проверка от Инспекцията по труда, а също така и от НАП на фирмите, свързани и собственост на Наталия Евгениевна Комарец и/или Николай Борисович Комарец, които, въпреки високите годишни обороти, са с нула назначени служители. Първата е регистрирана през 2013 година, а след това има придобити в съдружие и/или разкрити още 7. „ЕН ЕНД ЕН КОМПАНИ 2“ ООД е например с 339 000 лв. оборот (101 000 лв. печалба) за 2019 г., а през 2014 година оборотът е 888 000 лева.

На 15 юли 2023 година в 17:00 ч. в двора на жилищната сграда се проведе Общо събрание за избор на домоуправител, на което присъства и репортерът на LIBERTA.BG – Стоян Тончев. Без да се впишат в протокола за участие в Общото събрание, защото не са собственици в жилищната сграда, но имат претенции към управлението ѝ и незаконното събирането на парични средства, усетили че „кранчето им ще секне“, Николай и Наталия Комарец по всякакъв начин се опитваха да саботират законорегламенираното събрание, като за целта говориха на висок тон, създаваха паника у присъстващите, Николай Комарец миришеше на алкохол и изпадаше амок – крещеше, обиждаше, ругаеше и използваше неприлични жестове с ръце към фалоса си, псуваше и ръкомахаше. Хулиганската проява стресира присъстващите собственици на апартаменти. Наложи се обаждане на спешния телефон 112, а малко след това на място пристигна полицейска патрулна кола с двама униформени. Между тях и Николай Комарец се проведе разговор, той беше предупреден и укротен, но след напускането на полицаите скандалите продължиха.

Въпреки това Общото събрание излъчи домоуправител и управителен съвет и прие годишната такса поддръжка да бъде 120 лева за собствениците на апартамент и 100 лева – на студио.

Пред LIBERTA.BG собственици на апартаменти и студиа в жилищната сграда – български и руски граждани, заявиха, че желаят събраните за тази година от тях суми от Наталия Комарец да им бъдат възстановени и са готови да дадат свидетелски показания пред компетентните органи. Те изтъкнаха, че през годините Наталия Комарец винаги е парадирала с нейни роднини, които работят в ФСБ, когато са и задавани въпроси относно отчета на събраните и разходени средства по поддръжката на сградата.

Съгласно ЗУЕС, Наталия и Николай Комарец са нелегитимни, нелегални „домоуправители“ и без наличието на правно основание, за да събират парични суми от собственици на апартаменти в жилищната сграда. Като се има предвид и обсебването на общи части от сградата, то те напълно отговарят на условията в чл. 206 и чл. 323 от Накзателния кодекс (НК), за което има подаден сигнал до Райнонна прокуратура – Поморие. Предвид незаконосъобразните действия на руските граждани Наталия Евгениевна Комарец и Николай Борисович Комарец и парадирането им с роднини в руската специална служба ФСБ, LIBERETA.BG счита, че Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) трябва обстойно да провери принадлежността на двете лица към чужди служби и установи каква точно дейност изпълняват те в Република България, в частност град Поморие.

LIBERTA.BG счита, че при изложените факти и обстоятелства и с оглед системното нарушаване на Българското законодателство, МВР трябва да преразгледа и преустанови даденото разрешение за постоянно местожителство на двете лица от руски произход в Република България – Наталия Евгениевна Комарец и Николай Борисович Комарец.

Без съмнение в Република България живеят честни и почтени граждани на Руската Федерация, като трябва да се отчете, че действията и поведението на Наталия Евгениевна Комарец и Николай Борисович Комарец кумулативно нанасят вреди върху репутация на руснаците у нас и като цяло допълнително създават негативни нагласи към тях, които могат да допринесат за създаването на всеобщо схващане, че всички руски граждани са измамници.

По случая е подаден сигнал до Районна прокуратура – Поморие, приет като ТОЛ 625/23 и заведен под номер 10285.

Previous post Мотопедист загина след удар от кола на пътя Пловдив-Пещера
Next post Бойко Борисов: Виждаме реставрацията на децата на ДС