Румънски тирове аварираха в Прохода на Републиката, затворени пътища и в Шуменско

Няколко румънски тира са аварирали на Прохода на Републиката – „Хаинбоаз“. Пътната настилка е опесъчена. Снежната покрива на места е около 10 см, но вятърът е предпоставка за навявания. Температурите в неделя сутрин са около 2 градуса в района, пише NOVA.

Заради бурен вятър и снегонавявания в Шуменска област обстановката и усложнена, има затворени пътища и закъсали автомобили, а сред тях са и пожарни коли, снегопочистваща техника. Това съобщава от ОДМВР Шумен тази сутрин.

Затворен поради снегонавяване е пътят от Шумен към Разград, като на пътен възел „Диамант” е изграден контролно-пропускателен пункт от 23 часа снощи. Полицейски служители пренасочват водачите по обходен маршрут, през Търговище.

Изцяло затворен е пътят Шумен- Силистра, в района на Хитрино, поради силни навявания са се образували снежни преспи. Затворен е и пътят от село Зайчино ореше към Варна. Десетки са получените сигнали за закъсали автомобили, паднали клони и дървета. Целият наличен състав на Регионалната дирекция пожарна безопасност и защита на населението – Шумен е мобилизиран и е на терен.

Обстановката в северната част на областта е сложна, има сигнали за закъсали автомобили в района на Каолиново, Нови пазар и Хитрино. 36 са получените сигнали, 12 от тях са били за евакуации и хората от тях са изведени. Има сигнали и за паднали клони и дървета, отработват се приоритетно. Поради силните снегонавявания и образувани преспи са закъсали три противопожарни автомобила и снегорин. В момента се търси достъп до тях, за да им бъде доставено гориво.

Работата на спасителните екипи в областта продължава. Поради скъсан централен електропровод няма ток в община Нови пазар. Прекъснат е тока и в някои села от община Шумен.