Росен Христов: От самия меморандум не е ясно какво е трябвало да прави „Джемкорп“

Не е ясно какво е трябвало да прави „Джемкорп” от самия меморандум, и аз се опитвам да разбера. Предметът на договора е да се извършват съвместни дейности с правителството ни за развитие и внедряване на технологии в на практика всички направления в сектор „Енергетика”. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в ефира на bTV.

„Българската енергетика и всички обекти в нея са от стратегическо значение за страната. Самият достъп до тази сфера, до информация, до обектите вече представлява даване на нещо, което е свързано с националната сигурност. Хората имат нужда от заповед, достъп, специално разрешение до тях. Предоставянето на достъп и информация е критично. Компаниите, купили енергийни обекти в страната, са проверени. Счетено е, че присъствието им не нарушава националната сигурност. Не знам да има връзка с руснаци”, информира той, цитиран от novini.bg.

Той обяви, че няколко неща го притесняват: „Начинът на подписване на меморандума – не е минало нормалното съгласуване през службите на Министерството на енергетиката и останалите министерства. Това прескача цялата структура и се подписва – това е нарушение. Че се подписва от министъра на енергетиката от името на България, без да е упълномощен за това. Защо ни е необходима компания, която да развива енергетиката? Това е работа на министерството. Това също ме притеснява.”

„Когато ни е нужен консултант в определена технология, това се прави с процедура. Ако си купувате автомобил, няма да идете при „Джемкорп”. Защо е нужно такова нещо на България? Нямаме информация да са правени плащания за услуги, тъй като цялото нещо е извън системата”, допълни още той.

Той заяви, че има внесено писмо за считане на меморандума за прекратен и че се отказват от претенции към държавата, но поясни, че не е сигурно чисто юридически дали има възможност след време да се възползват от клаузата за арбитраж, чисто юридически.

„Не сме открили пътната карта с „Газпром”, няма я по чекмеджетата”, засмя се той.

По повод „Лукойл”, министърът заяви: „България има дерогация да внася руски петрол по море. Тя е дадена, защото рафинерията в България не може физически да внася петрол от друго място. Другият достъп е през Босфора, където сега не се пускат танкери да преминават. Дерогацията, по тълкуването на юристите ни, не забранява износ на нефтопродукти. Лукойл не е към Министерство на енергетиката, както повечето смятат, петролът и петролните продукти са към Министерство на икономиката. Знам, че сега текат разговори с Европейската комисия за изясняване на този казус.”

„Рафинерията в България трябва да работи – това е източникът на горива, които са на приемливи цени и са по-ниски от всички останали държави в Европа. там работят много хора. Приоритет е да работи рафинерията, да плащат данъци в България”, категоричен е той.

Той увери, че дерогацията е осигурена, има разрешение за внасяне на руски петрол за производство, но нямаме право да изнасяме петрол: „Спорният въпрос е дали можем да изнасяме продукти или не – тълкуването на юристите ни е едно, чакаме какво ще каже ЕК.”

„Надявам се да се намери решение, което да съответства на европейската политика, и „Лукойл” да работи, за да имаме евтини горива”, каза още той.

Той даде информация и за наложените глоби от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране на компании, които са манипулирали пазара на ток: „Това е за разследване, което е за дейности от 2019 г. За съжаление, тогава са се извършвали неправомерни действия. През 2019 г. очевидно не е имало необходимият контрол и е имало нарушения. Три години е процесът по установяване на факти и вземане на решения.”