Росен Йорданов: В правосъдието се нуждаем повече от скалпел, отколкото от мачете

„Контролират се онези неща, които представляват риск за извършване на сериозно престъпление. Мисля, че нашите служби правилно се развиват в тази сфера. Нетърпимостта към жестокостта трябва да я има. Но колкото трябва да има натиск към това институциите да бъдат задействани, толкова трябва да има и спирачки. Защото много често исканията в рамките на една еуфория ескалират, оказва се натиск и се приемат популистки промени в законодателството, които не са обмислени.

Започва да се мисли примитивно, което води до следващия проблем. Отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП със сигурност се занимава с тайните Телеграм групи, за кибертероризъм. Нещата, които службите правят трябва да си останат конфиденциални, за да може да се работи по-оперативно и по-добре“. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria криминалният психолог Росен Йорданов. Ето и още от неговите думи:

Хората мислят, че вкарвайки няколко определения в закона, това ще реши проблема. Истината е, че тях вече ги има. Въпросът е в доказването. Балансът между тези неща трябва да бъде постигнат чрез една сериозна ревизия или пренаписване на Наказателния кодекс, който да има духа на времето. Да освободи разследването от тази формализация, която е сега. Наказанията трябва да са бързи, това е в основата на чувството за справедливост. Всяко наказание трябва да има някаква градация и да се види ефектът от него. Фейсбук линчуването не върши работа.

Увреждането на психичното здраве трябва да се въведе в закона като част от преценката на травматизма.

Не мисля, че лекарят изготвил съдебно-медицинската експертиза е сбъркал чак толкова много, че трябва да му се нахвърлят. Затова в институтите много хора отказват да работят. Необмисленото налагане на норми ще създаде още повече чувство на несправедливост.

В момента много защитници на всякакви права се вливат в протеста и се опитват да изкарат престъплението, че е на полова основа. Тоест, че всички мъже са насилници. А в момента повечето клипове в социалните мрежи с насилие се правят от момичета. Това показва, че не бива така бързо да етикетираме нещата. В правосъдието се нуждаем повече от скалпел, отколкото от мачете.