Решено: Симеон Сакскобургготски и сестра му са собственици на двореца „Врана“

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са собственици на парка и двореца „Врана“ и всички претенции на държавата спрямо тях са отхвърлени окончателно, предава Лекс.бг. Това става след като днес Върховният касационен съд (ВКС) не допусна до обжалване решението на Софийския апелативен съд (САС), с което миналото лято двамата бяха признати за собственици на имота.

Върховните съдии изтъкват, че решението на САС следва изцяло най-новата практика на ВКС – по делото „Царска Бистрица“, която беше постановена след произнасянето на Конституционния съд (КС).

Върховният съд излезе с окончателно решение по казуса с двореца „Врана“ в София. Според магистратите той е на Симеон Сакскобургготски.

Дворецът „Врана“ е част от шестте дела по така наречените „царски имоти“.

Сагата започва през далечната 1947 г., когато в България монархията е сменена от Народна република. Тогава е приет специален закон, с който царските имоти стават държавни.

42 години по-късно властта пак се сменя и Конституционният съд излиза с решение, че законът за царските имоти от 1947 г. не отговаря на Конституцията. Имението „Врана”, Ситняково, Царска Бистрица, Съръ гьол и горите в Рила са върнати на царската фамилия „на основание решение на Конституционния съд”.

По-късно по казуса „Царските имоти” започват няколко съдебни дела. Държавата настоява пред Темида не само, че имотите са нейни, а че винаги са били нейни.