Рецептата днес: Сладкиш с полента и Лимончело

Необходими продукти:

  • 200 г бадемово брашно
  • 100 г царевичен грис (полента)
  • 1 пълна ч.л. бакпулвер
  • 225 г захар
  • 225 г масло
  • 3 големи яйца
  • 6 с.л. ликьор Лимончело
  • 3 големи органични лимони, настъргана кора

За сиропа:

  • 2 лимона, сок
  • 3 с.л. захар
  • 3 с.л. ликьор Лимончело

За сервиране:

  • заквасена сметана
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

Намажете с масло дъното и стените на форма с пружина (диаметър 20 см) и постелете хартия за печене на дъното.

В купа сипете нарязаното на кубчета масло със стайна температура и захарта. Разбийте с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко. Добавете полентата, бадемовото брашно и бакпулвера. Разбийте отново. Добавете 2/3 от фино настърганата лимонова кора, добавете лимончело и щипка сол. Разбъркайте до хомогенност.

Пресипете сместа във формата и я изравнете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути или докато клечката, с която проверявате, излезе чиста. Оставете сладкиша да изстине във формата за 10 минути. След това го извадете, отстранете хартията за печене от дъното му и го охладете напълно върху решетка.

За сиропа сипете лимоновия сок, лимончелото и захарта в тенджерка. Оставете сместа да кипне и разбъркайте докато захарта се разтопи.

Поставете сладкиша върху поднос и го надупчете с помощта на дървено шишче. Залейте сладкиша със сиропа, лъжица по лъжица. Оставете сиропа да попие. Поръсете с пудра захар и останалата настъргана лимонова кора, пише 24kitchen.bg.