Необходими продукти:
- 200 г бадемово брашно
- 100 г царевичен грис (полента)
- 1 пълна ч.л. бакпулвер
- 225 г захар
- 225 г масло
- 3 големи яйца
- 6 с.л. ликьор Лимончело
- 3 големи органични лимони, настъргана кора
За сиропа:
- 2 лимона, сок
- 3 с.л. захар
- 3 с.л. ликьор Лимончело
За сервиране:
- заквасена сметана
- пудра захар
Начин на приготвяне:
Намажете с масло дъното и стените на форма с пружина (диаметър 20 см) и постелете хартия за печене на дъното.
В купа сипете нарязаното на кубчета масло със стайна температура и захарта. Разбийте с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко. Добавете полентата, бадемовото брашно и бакпулвера. Разбийте отново. Добавете 2/3 от фино настърганата лимонова кора, добавете лимончело и щипка сол. Разбъркайте до хомогенност.
Пресипете сместа във формата и я изравнете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути или докато клечката, с която проверявате, излезе чиста. Оставете сладкиша да изстине във формата за 10 минути. След това го извадете, отстранете хартията за печене от дъното му и го охладете напълно върху решетка.
За сиропа сипете лимоновия сок, лимончелото и захарта в тенджерка. Оставете сместа да кипне и разбъркайте докато захарта се разтопи.
Поставете сладкиша върху поднос и го надупчете с помощта на дървено шишче. Залейте сладкиша със сиропа, лъжица по лъжица. Оставете сиропа да попие. Поръсете с пудра захар и останалата настъргана лимонова кора, пише 24kitchen.bg.