Необходими продукти:
1 малкa зелка
моркови – 1 бр.
кайма – 200 г
ориз – 100 г
олио – 40 мл
лук – 1 глава
сол
черен пипер
магданоз
червен пипер – 1 ч.л.
За соса:
жълтъци – 1 бр.
кисело мляко – 150 г
вода – от варенето
брашно – 1 с.л.
топено сирене – 2 триъгълничета
Начин на приготвяне:
Отделят се листа от цялото зеле. В голяма тенджера с вода и 1 ч.л. сол се слага да заври, добавят се зелевите листа и се варят за 3-4 минути да омекнат. Изваждат се и отцеждаме добре.
Приготвя се плънка, като в тиган се загрява олио и задушваме нарязан лук.
Прибавя се ориз, да стане прозрачен и накъсваме каймата. Прибавя се сол, черен пипер и червен пипер. Налива се чаша гореща вода и се овкусява на вкус. Готви се докато оризът поеме течността и се сваля от котлона.
Смесва се с настърган морков и нарязан магданоз, разбърква се. Върху всяко зелево листо с отрязана дебела жила се слага лъжица плънка и се завива на сарма.
В тенджерка на дъното със зелеви листа нареждаме сармите. Заливат се с гореща вода, малко сол и олио.
Притискаме с малка чиния и варим на умерен котлон 3-4 степен до готовност на ориза.
В тенджерка се разбива жълтък, кисело мляко, брашно и се загрява на котлона, като се разбърква с телена бъркалка.
Добавя се от соса от варените сарми, не е много, затова доливам с вода до нужната гъстота, при мен беше нужно около 350-400 мл вода.
Накрая прибавяме и парчета топено сирене, докато се разтопи и овкусяваме на вкус. Сервираме в чиния сос и сармички, пише gotvach.bg.