Рецептата днес: Пилешка яхния за трапезата на Голяма Богородица

Рецептата днес: Пилешка яхния за трапезата на Голяма Богородица

На 15 август християнската църква отбелязва един от най-големите празници – Голяма Богородица или Успение Богородично. Като за всеки празник, на обредната трапеза ще има ястия, пресни плодове.

Посрещнете своите гости с ястия с пилешко, курбан чорба от агнешко, пита, баница, зряло грозде, плодов сладкиш, варено жито. Ето и едно ястие, подходящо за празничната трапеза:

Необходими продукти:

  • 500 г пилешки бутчета
  • 500 г пилешки крилца
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1-2 скилидки чесън
  • 2 лъжички олио
  • 1 сладка зелена чушка, нарязана
  • 1 сладка червена чушка, нарязана
  • 1 домат, нарязан
  • 50 мл сметана за готвене
  • 1 супена лъжичка брашно
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В съда за готвене на мултикукъра добавете олиото и лука. От менюто изберете програма за готвене и задайте времетраене 12 минути. Натиснете старт и запържете лука като разбърквате за около 5 минути. След това добавете пилешкото и пържете без капак.

Когато месото се запържи добавете подправките, чесъна, нарязаните домат и чушки. Сипете вода, колкото да покрие продуктите. Изберете програма за задушаване и задайте време за готвене 50 минути. Смесете сметаната и брашното до получаване на гладка смес. Няколко минути преди края на програмата отворете капака и изсипете сметановата смес в ястието и разбъркайте, пише az-jenata.bg.