Необходими продукти:
- 700 мл пилешки бульон
- 500 мл мляко
- 200 г настъргана гауда
- 45 г масло
- 20 г брашно
- 1 малка глава карфиол
- 1 морков
- 1 пръчка целина
- сол и черен пипер по желание
Начин на приготвяне:
Измийте карфиола и го нарежете на по-дребни цветчета. Сложете да се готви в тенджера с пилешки бульон, парченца морков и целина. Варете зеленчуците около 12-15 минути на умерена температура, докато омекнат.
Разтопете маслото в голям тиган и добавете брашно, сол и черен пипер по желание. Смесете всичко заедно.
Постепенно се налива топлото мляко.
Разбъркайте сместа с пасатор, докато се отървете от всички възможни бучки и сосът се сгъсти. Ще ви отнеме около две минути. Добавете настърганото сирене към брашнената смес. Разбъркайте добре и оставете сиренето да се разтопи.
Изсипете получената смес в сварената супа с карфиол.
Поднесете супата топла с филийка хляб. По желание можете да добавите и малко чили на прах, пише zadovoljna.dnevnik.hr, цитиран от vesti.bg.