Най-вкусните пирожки от детството! Със своята традиционната продълговата форма, с приятен загар отвън и пухкава текстура с пълнеж отвътре, пухкавите домашни пирожки са нещо, от което не бива да лишавате децата и близките си. Те са с прекрасен старт на новата седмица.
Необходими продукти:
• мляко – 300 г
• мая – 11 г суха
• сол – 1/2 ч.л.
• захар – 1 ч.л.
• брашно 3 ч.ч.
• олио – 50 мл
Начин на приготвяне:
Загрейте млякото до 40°C. Добавете мая, сол, захар и 1 супена лъжица брашно. Разбъркайте добре и оставете настрана за 20 минути.
След което изсипете олиото и добавете цялото останало брашно.
Тестото трябва да е твърдо, но не стегнато, съветват от edna.bg. Добавете още малко брашно, ако е необходимо.
Покрийте тестото със стреч фолио и оставете настрани за 40 минути. Премесете още веднъж тестото и отново покрийте за 40 минути.
След това разточете тестото на кръговете, напълнете с пълнеж, закрепете краищата.
Пирожките могат да бъдат пържени или печени във фурната. Ако изберете втория вариант, оставете ги за 20 минути, след това намажете с яйчен жълтък и печете 30 минути при 180°C.
Плънки за ретро пирожки
Плънката трябва да се добави към тестото задължително студена. Плънката е еднаква както за пържени, така и за печени пирожки. Има сладки (с пресни плодове, шоколадов пълнеж, сладка и конфитюри, ванилов крем) и солени пирожки (картофи, месо, риба, пиле, ориз, яйца и др.)