Рамбо и потомък на Петко войвода са мераклии за новия парламент

Спортни личности ще внасят колорит в надпреварата и на тези парламентарни избори. Макар доста по-слабо от друг път, в партийните листи с кандидат-депутати присъстват познати имена от залите и стадионите.

Напливът от спорта към политиката достигна своя пик на първия от трите вота през 2021 (април). Регистрираните неуспехи сякаш отказаха редица легендарни имена, а и партиите от търсене на гласове по този начин.

Сега присъствието на спортисти е доста по-постно, но фаворитът за краен успех ГЕРБ-СДС запазва традицията. Бойко Борисов все още е действащ футболист от ветераните на „Витоша“ (Бистрица), с които спечели шампионски отличия в предишни години. В листите на коалицията виждаме сериозно присъствие на състезатели от бойните спортове. Многократният републикански шампион по джудо и самбо Светослав Тодоров, бронзов медалист от световното първенство за младежи в Минск 1993, е кандидат в 25-и МИР. В този столичен район е и Анна Александрова (бивш ръководител на правната парламентарна комисия), която е била баскетболистка.

Двама известни борци от класическия стил лансира ГЕРБ-СДС. Втори в Кюстендил е Даниел Александров, известен с прякора Рамбо. Сребърен медалист от европейското 2020 и бронзов от предишните две континентални първенства, 31-годишният здравеняк от Дупница обяви, че прекратява състезателната си кариера и става активен член на ГЕРБ. Многократният републикански шампион в тежка категория Радослав Георгиев е на последното 22-ро място в Стара Загора. Тази година той спечели държавното първенство и стана „Почетен гражданин“ на община Мъглиж.

Отборът на Бойко Борисов влиза в благоевградско дерби между бивши международни футболни рефери. Стефан Апостолов – син на кмета на Симитли, вече има опит в Народното събрание, но е на последно място в листата на ГЕРБ–СДС. Крум Стоилов играе за „Демократична България“ от гражданската квота на „Зелено движение“. В елитната ни дивизия има 220 мача като помощник-арбитър. По професия е медицински физик, изготвя дозиметричен план на пациенти и калибрира апаратурата за облъчване.

В задочен спор между предишни спортни министри влизат Красен Кралев (втори от ГЕРБ във Варна) и Даниела Дашева – водач на „Български възход“ за столичния 23-ти МИР. Партията на Стефан Янев вади бивш футболист на „Витоша“ (Бистрица) за лидер в Смолян – Михаил Кисьов. „Влизам в политиката, за да помогна за развитието на родния ми край и да спрем обезлюдяването“, заяви 28-годишният юноша на столичния „Левски“.

Също в Смолян Борислав Киряков (на снимката) води листата на „Атака”. Той е потомък на прочутия борец за свободата на родопските и беломорските българи в Османската империя Петко Киряков, по-популярен като Капитан Петко войвода. Като скиор Борислав Киряков участва на зимните олимпийски игри в Сараево 1984, балкански първенец е през 1980 и 16 пъти национален шампион.

Обвързани с футболния ЦСКА виждаме в две леви партии. Иван Ченчев е водач на БСП в София-област. Бившият престаташе на „армейците“ е играл футбол в аматьорския „Въстаник“ (Войнеговци), негова фотография и досега стои в клубната канцелария. По традиция в листите на „Българска социалдемокрация – Евролевица“ са бившият бос на ЦСКА Александър Томов и „дясната му ръка“ Александър Гарибов.

В Монтана финансистът и бивша баскетболистка Ирена Димова от ГЕРБ-СДС ще се изправи срещу шампионката по плуване Инна Иванова от ПП.