Радомир Чолаков: ГЕРБ спечели изборите, защото алтернативата е фалшива

Няма да отстъпим от изборната хартиена бюлетина“, каза пред БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, председател на правната комисия в 48-ото Народно събрание, и добави:

„От нощта на изборите „Продължаваме промяната“ заявиха недвусмислено, че ще вървим веднага на нови предсрочни избори, защото не бяха доволни от резултата. Всички блокажи, които правят в НС, са опит да ходим на предсрочни избори, да няма парламент и да продължи служебното правителство. Най-нормалното е ние в момента да започнем да гледаме Изборния кодекс, за да променим правилата, в които половината от обществото няма доверие. Няма нищо по-нормално от това, за да възстановим доверието, да върнем хартиената бюлетина, да оставим машините и ако ПП държат да отиваме на избори – да отиваме на избори“.

Чолаков подчерта, че разписките от машините за гласуване ще са водещи при преброяването на гласовете, независимо дали ще бъде прието да се изважда и протокол от машината:

„Половината българи ще имат възможност да гласуват на хартия, половината – на машина. И няма да има фалшификации нито с едното, нито с другото, повярвайте ми. Вярвам, че следващите избори ще са абсолютно честни, може би най-честните в историята на България“,

Машини със сканиращо устройство, предлагани от ДПС, ако бъдат приети, ще бъдат въведени за местните избори през есента на 2023 г., каза Чолаков:

„Ако до редовните местни има предсрочни парламентарни избори, те ще са със смесено гласуване – на хартия и със сегашните машини. Ако може да бъде съставено редовно правителство, целият този спор ще бъде безсмислен и на местните избори ще се гласува с хартиена бюлетина, която ще бъде четена на сканиращо устройство и това е абсолютна гаранция за честността на вота“.

По думите на Радомир Чолаков ГЕРБ печели изборите, защото хората са разбрали, че „алтернативата е фалшива“.

Според него „Продължаваме промяната“ няма планове, свързани с бъдещето на България:

„Тези хора са дошли за малко, за да вземат нещо, може би и за да разрушат нещо. … Обществото трябва да преживее катарзис от ПП“.

„Как да говорим за евро-атлантическа коалиция с ПП, след като техният съпредседател Асен Василев константно гласува против съюзническите ни ангажименти към НАТО. Как да приемем, че те са евро-атлантици. Очевидно там има второ дъно и това започна да става ясно. В ситуация сме да видим с какви хора си имаме работа“, коментира депутатът и подчерта, че като член на гражданската квота в ГЕРБ изразява личното си мнение от личните си наблюдения.

Чолаков цитира лидера на ГЕРБ, според когото, ако има редовно правителство, то ще бъде съставено от широко мнозинство, което ще се обедини около конкретно разписана програма, но без да изброява кои ще са участниците в него.