Радев управлява с 3 служебни кабинета вече 327 дни, Кирил Петков само 232

113 дни начело на правителството като служебен министър-председател отбелязва Гълъб Донев във вторник. А след две седмици – на Никулден, ще подобри и рекорда за най-дълъг служебен мандат в историята на България.

Досега най-дълго престоялото на власт служебно правителство е първото с премиер Стефан Янев, което пак бе назначено от Румен Радев, но през 2021 г., съобщи „24 часа“

Тогава Янев управлява 127 дни, преди да стане ясно, че няма да има ново правителство и ще трябва да изкара и втори служебен мандат. Той пък продължи 88 дни.

Ако се стигне до връчването на трети мандат през януари, както прогнозира самият Радев на вчерашната си среща с ДБ, кабинетът на Гълъб Донев ще е направил поне 160 дни управление и ще се приближи до 215-те дни на Янев. Но при голямата вероятност да има и “Донев 2”, ако пак отидем на избори през март, то настоящият служебен премиер ще бие рекорда на предишния.

Третият служебен министър-председател, управлявал 100 дни, е Ренета Инджова. Всички останали са предали властта на редовно правителство преди това.

„Служебният кабинет си свърши работата – направихме избори и измъкнахме България от няколко кризи”, опита да подсети политиците и говорителят на служебното правителство Антон Кутев в телевизионно интервю миналата седмица. Тогава той поиска партиите да се стегнат и за седмица да излъчат редовно правителство, тъй като не е работа на служебното да определя политики през бюджета например. Да внесе ли то бюджет, или да се чака редовно управление и да се удължи сегашният, е една от темите, които разделят парламентарните сили.

През чупещите рекорди по престой във властта служебни правителства в последните 2 години президентът Радев пък е напът да изпълни година като човека, упражняващ цялата власт в страната. Общо неговите кабинети начело с Янев и Донев управляват вече 327 дни.

Това е с почти 100 дни повече от последното редовно управление на кабинета на

Кирил Петков, което изкара 232 дни. А ако 48-ият парламент се провали в излъчването на правителство, дори само Гълъб Донев ще задмине по пребиваване на “Дондуков” 1 правителството на четворната коалиция.

Все още най-дълго управлявалият министър-председател в цялата история на България е Станко Тодоров, който е бил начело на две правителства между 1971 и 1981 г. Той е заемал поста 3632 дни.

С 3606 дни управление начело на четири правителства 2-ото място във вечната класация заема лидерът на ГЕРБ.

След Бойко Борисов на трета позиция е Тодор Живков с 3146 дни

В тази класация засега Гълъб Донев заема 47-а позиция от общо 57 премиери, оглавявали българското правителство от 1878 г. до този момент.

Най-късо е било управлението на Димитър Станчов през 1907 г. То е продължило само пет дни от 27 февруари до 3 март.