Пълни шмекерии! Губим част от парите в пенсионните фондове

Хората реално загубиха част от парите си, натрупани за старини в задължителните частни пенсионни фондове. Средната годишна доходност от управление на парите в универсалните пенсионни фондове за периода от 30 юни 2021 г. до 30 юни 2023 г. е отрицателна – минус 2,98%, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН).

От КФН започнаха да обявяват данни за доходността на фондовете за период от две години, за да бъде изчистен ефектът от временни спадове на цените на акциите на фондовите борси или от други сътресения на пазара. В случая обаче, обявяването на данни за период от две години показва, че повечето частни фондове са реализирали отрицателна доходност за периода.

В универсалните пенсионни фондове задължително са осигурени работещите хора, родени след 1 януари 1960 г. (с изключение на тези, които са се отказали от втората пенсия и са се прехвърлили изцяло към държавното обществено осигуряване). Само един от тези фондове е реализирал положителна годишна доходност през последните две години в размер на 1,29%. Доходността на останалите фондове се движи от -1,17% до -4,51%.

Тези резултати са постигнати при положение, че натрупаната инфлация за периода от две години – от месец юли 2021 г. до края на юни 2023 г., е малко над 27% по данни на Националния статистически институт. Това означава, че реално натрупаните пари за старини в универсалните пенсионни фондове за период от две години са загубили над 30 на сто от стойността си.

Доходността при доброволните пенсионни фондове, където хората са осигурени по желание, е малко по-различна. За период от две години средната годишна доходност на тези фондове също е отрицателна – минус 1,28%. Но три от опериращите в страната доброволни фондове имат положителна доходност за 2-годишния период, която достига 5,62%. А останалите шест фонда имат отрицателна доходност, която е в границите от -1,38% до -3,73%.

Финансовите резултати дори на доброволните фондовете, които са постигнали годишна доходност над 5%, са много по-ниски от инфлацията, която за периода от две години е 27%.

Само в рамките на последните 12 месеца до края на юни 2023 г. доходността на почти всички пенсионни фондове е положителна. При универсалните фондове само един е с отрицателна доходност, а доходността на останалите е положителна и е в границите от 1,35% до 7,64%. При доброволните фондове отново само един е с отрицателна доходност за последната година, а доходността на останалите е в границите от 2,82% до 8,22%. Но и тези резултати са по-ниски от инфлацията, която за последните 12 месеца е 8,7% по данни на НСИ.

Previous post Голямото завръщане: Богдана Карадочева в дует с Васил Найденов
Next post Нинова: Никой не знае какво е решило мнозинството да изпрати в Украйна