Пълен хаос около вота на недоверие: ДПС и ГЕРБ напуснаха, БСП не се регистрираха

Пропадна гласуването на втория вот на недоверие към кабинета „Денков“. Причината – липса на кворум.

В началото на гласуването депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ – СДС и ДПС напуснаха пленарна зала. Това стана веднага след като на първо четене не бе приета незабавната дерогация на руски петрол. Председателят на НС Росен Желязков прочете проекта на решение за вот на недоверие и обяви гласуване, но в зала гласа си дадоха само депутатите от „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“. Общият брой на гласувалите депутати бе 127, като 66 подкрепиха вота на недоверие, а 61 бяха „против“.

След гласуването Георги Свиленски от БСП поиска две процедури. „Първата процедура е за прегласуване. Втората процедура е за почивка от името на ПГ, за да може колегите от ГЕРБ и ДПС да се върнат в пленарна зала и да свалят този пропутински и прокремълски кабинет“, заяви той.

Росен Желязков даде 15 минути почивка, след която отново ще се гласува вота на недоверие.

След почивката Свиленски поиска от председателя на парламента Росен Желязков да отмени гласуването на вота, тъй като депутатите от ГЕРБ и ДПС така и не се върнаха в зала. На предложението си той получи отказ, като му беше обяснено, че вече са в процедура по прегласуване и тя няма как да бъде прекратена. Свиленски реагира като поиска проверка на кворума. Макар да присъстваха в зала, депутатите от левицата не се регистрираха, като по този начин се стигна до ситуация, в която не беше осигурен необходимия брой присъстващи депутати. В тази ситуация Росен Желязков прецени да даде втора почивка, този път от 10 минути.

„Със своето неучастие те не искат недоверие. Конклудентните действия обаче говорят сами за себе си“, коментира той действията на БСП.

Веднага след втората почивка депутатите преминаха към нова регистрация, която също беше неуспешна. В зала се регистрираха 63-ма народни представители. Росен Желязков от своя страна обяви: „Колеги, прекратявам днешното заседание поради липса на кворум“.

Така гласуването на втория вот на недоверие към кабинета „Денков“ най-вероятно ще се проведе утре.