Проф. Тодор Кантарджиев: Слуховете за смъртта на Ковид са силно преувеличени

Отива ли си Ковидът, или да не бързаме да го отписваме, ще ни пази ли бустерната доза при евентуална нова вълна, кога ще се развихри грипът и как възрастните хора да се пазят от върлуващите вируси – на тези и други въпроси отговори специалистът проф. Тодор Кантарджиев.

– Проф. Кантарджиев, преди дни казахте, че отпадат всички задължителни мерки срещу Ковид. Това значи ли, че коронавирусът си е отишъл, или слуховете за смъртта му са силно преувеличени?

– Силно преувеличени са. И за съжаление, допускат се действия, които са неразумни в есенно-зимния сезон – събирането на много хора, непроветряването, занижената хигиена. Трябва да се знае, че в момента има увеличаване на респираторните инфекции. На сайта на Националния център по заразни болести, там, където се проследяват случаите на респираторни инфекции, може да се види, че случаите през последната седмица са много повече от случаите през същата седмица на миналата година. Което говори, че вероятно ще имаме ново увеличение на респираторните инфекции.

– Какви инфекции по-точно имате предвид?

– Това са инфекциите, които някои неправилно наричат настинки. Настинка няма. Това са или парагрипни вируси, или аденовируси, или вируси, които причиняват хремата и сухата кашлица. В момента има много такива. Трябва да се пазят възрастните хора и трябва да знаят, че прекарването на една вирусна инфекция води до намаляване на имунитета през следващите месеци и вероятността да се заболее от друга вирусна инфекция е много голяма.

– Какви съвети бихте дали на възрастните, как да се пазят от зарази – идват празници, семействата се събират…

– Първо, трябва да се знае – това, че си прекарал коронавирусна инфекция, не значи, че няма да се заразиш отново. Основният мит! Както някои говорят – то като мине през хората… То ще мине през хората, но лошото е, че минава по няколко пъти. Второ, все още няма много сулчаи на грип, но трябва да се знае, че през декември ще се появи епидемично разпространение на грипа, така както е в някои европейски държави.

Препоръчително е за възрастните и хронично болните да продължат да използват маски в градския транспорт и на места със струпване на много хора.

– Ваши колеги казаха, че тази година грипната вълна ще бъде по-тежка, какво е вашето мнение?

– Много е вероятно грипната вълна да бъде по-голяма от миналогодишната. Защото последните две години случаите бяха малко. По-миналата година нямаше случаи, а миналата година грипната вълна се яви март месец и нямаше много заболели хора. Всичко това води до намалена напрегнатост на имунитета срещу грип в обществото и затова сега може да очакваме повече случаи.

– Хората бяха подплашени от коронавируса, но грипът също може да бъде не по-малко опасен.

– Зависи кой заболее. Някой може да прекара коронавируса, а друг може от грипа да получи много по-тежки усложнения. Разбира се, като цяло засега грипът преминава по-леко от коронавируса. Но не много по-леко. И слава Богу, че коронавирусът не е този коронавирус отпреди две години, който убиваше и осакатяваше.

– Тоест вече няма опасност от летален изход?

– Напротив, има опасност от летален изход, но е много по-ниска. Леталният изход е само при много възрастни и хора с придружаващи заболявания, които не вземат мерки за здравето си.

– А да очакваме ли нова Ковид вълна в близките месеци?

– О, разбира се, възможно е. През месеците януари и февруари е възможно да се увеличат и случаите на коронавирус. Важното е насила да не се набутваме, където има много хора. Възрастните да пазаруват в големите магазини, когато са по-празни, да избират тези часове и дни. Защото съм забелязал, че най-много възрастни има по обяд в събота, когато и работещите са на пазар. И тогава излизат и пенсионерите. Да правят така, че когато всички са на работа, тогава да пазаруват.

– А възможна ли е появата на нов щам на коронавируса и ще ни пази ли бустерната доза от него?

– Вирусът е много изменчив. Засега съветвам всеки, който има две инжекции, да си направи третата. Който има три инжекции и третата е сложена преди повече от три до шест месеца, да си направи четвърта.

– Метеорологичните прогнози показват, че тази зима ще е по-топла, как се отразява това на разпространението на вирусите?

– Дай Боже да е по-топла зимата. Защото, като е по-топла, по-евтино е отоплението. И когато е по-топла зимата, не е такова преохлаждането на носа и носоглътката и вероятността за заболаване от някаква вирусна или бактериална респираторна инфекция не е така голяма. Обикновено преохлаждането на носа, студеният въздух и събирането на много хора на непроветрено и топло води до увеличаване на респираторните заболявания.

– Проф. Кантарджиев, вие вече сте и дядо, как е малкият ви внук Тодор?

– Много добре е. Посещава детско заведение и сред децата му е много интересно. Виждам се с него почти всеки ден.

– А глезите ли го, как мислите, че трябва да бъде възпитаван?

– Не бива да се глезят хората. И без това доста се разглезихме от живота последните години. И доста хора станаха много разглезени по отношение на собственото си здраве и големите си претенции. И това е една тенденция, която е малко дразнеща в съвременното ни общество.