Проф. Коларова: Поведението на „Продължаваме промяната“ е детинско

С бавни темпове продължават консултациите при президента. След разговорите с държания глава в понеделник от „Продължаваме промяната“ обявиха, че са готови да говорят с ГЕРБ по своите 16 политики.

„Никога не съм свързвала шансовете за съставяне на кабинет с поведението на „Продължаваме промяната“. Може да се каже, че това е партията, която е неадекватна. Тя го демонстрира и при обсъждането на председателските комисии, те нямат представа как функционират европейските демокрации. Това, което те заявиха на вчерашните преговори, беше следваща стъпка в тази посока. Те казват, че държавата е в тежка криза, но доколко си признават, че това е резултат на тяхната дейност, то е очевадно“, каза политологът проф. Румяна Коларова в студиото на „България сутрин“.

Според нея поведението на партията е детинско.

„Ангажираното и отговорното политическо поведение би било те наистина да покажат, че мислят за втория мандат като тяхна отговорност, и за цялостния процес като тяхна отговорност. Всеки е наясно, че ако не започнат преговорите за правителство по време на първия мандат – няма как те да започнат по време на втория мандат, няма как да приключат успешно в рамките, на който и да е мандат“, подчерта Коларова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според политолога Христо Панчугов случващото се е странен опит за разграничение.

„От една страна виждаме желание да се свършват 16 неща, които предстои да видим какви са, но няма да се подкрепи правителство, което иска да свърши тези 16 неща. Това е същата шизофрения като преди няколко месеца: „Всички в ГЕРБ са мафия, но партията без Борисов – престава да бъде мафия“. Това не е сериозно отношение към политиката“, категоричен е той.

Големият въпрос обаче остава: Ще има ли правителство в рамките на това НС?

Проф. Коларова посочи, че е изключително важно в какъв формат ще е правителството.

„В момента ситуацията е такава, че ако ДБ и част от „Продължаваме промяната“ гласуват в началото за правителството – в никакъв случай това няма да ги обвърже тотално, защото те във всеки един момент може да се отдръпнат. Да си припомним как беше сформирано първото правителство на Бойко Борисов, което имаше много голямо мнозинство – тогава те имаха 117 депутата. Тогава всички „анти“ ДПС и БСП партии гласуваха в подкрепа за него“, коментира тя.

„Дори да не участват в правителството, е необходимо да се даде знак, че това ще върви в посока изпълнение на техните приоритети. Необходим е ясен дневен ред, който е предварително договорен, това е единствената възможна формула в този парламент“, подчерта Панчугов.

„Важна е алтернативата, разбрахме, че няма да правят правителство с ГЕРБ, но не разбрахме ще правят ли правителство. Ако от тези 240 човека не може да се излъчи политически лидер, който да постави на масата дневния ред и да започнат разговори, сме в доста по-дълбок проблем, отколкото изглежда на пръв поглед. Говорим за необходимостта политическите формации да осъзнаят отговорността, която носят. Това, което се случва в момента, е, че България се управлява лошо от няколко служебни правителства“, изтъкна Христо Панчугов.