„Полезно е да постим, всеки здрав човек може да предприеме 40-дневния пост, а и да спазва всички останали. Това е доста разтоварващо за организма. Сега е модерно да се казва детокс модел на хранене, това е вид детокс“. Това каза в „Тази неделя“ на специалистът по хранене и диетика проф. Донка Байкова.
По този начин показателите на кръвта като холестерол, пикочна киселина, кръвно налягане и захар влизат в норма, допълни тя.
Постенето обаче не е препоръчително за няколко рискови групи – бременни и кърмещи, хора, които имат или скоро са преминали през тежки здравословни проблеми, деца и юноши до 18 г. и хора над 70-75 години.
По думите на Донка Байкова имаме депа в организма за около три седмици за всяко жизненоважно хранително вещество.
„По време на Никулден, винаги по средата на поста, има ден, в който всички консумират риба. Ако в този период са ни липсвали такива нутриенти, в рибата има почти всичко, което ще отсъства в растителните храни – калций, витамин B12, желязо. Така със сигурност ще си оптимизираме нивата в депата, а през останалото време ще спазваме препоръките“, каза диетологът.
Туршиите през зимата са един от най-естествените и полезни начини да си набавим полезните бактерии.
„В българските туршии и кисело зеле има един щаб пробиотици, който е много полезен и сериозен имуностимулатор и предпазва организма от външни болести. Счита се че именно 40% от имунната ни бариера се осъществява от полезните бактерии в нашите туршии. Рискът е високото съдържание на сол. Препоръчваме процентът на сол да бъде 1,5 – на един литър вода да се добавя супена лъжица и половина морска сол“, съветва проф. Байкова.
По думите на специалиста по хранене кето режимите, фастингът и всякакъв друг вид диети не трябва да се провеждат повече от три седмици.
„Има риск за чернодробния паренхим, натоварват панкреаса. Имам пациенти със сериозни здравни проблеми вследствие на продължително прилагане на кето диети. Каквато и диета да изберем – не повече от три седмици, защото тогава изчерпване депата на организма, които съдържат липсващите съставки. Ще отслабнем, но за сметка на други неща“, допълни Донка Байкова.