Проф. Георги Рачев каза: Люта ли ще е зимата?

„Зимата се очертава по-топла от нормалното. През последните 20 г. 4 от 5 зими са с по-високи от нормалното за сезона температури. Ще има нужда от шапки, но чак пък кожуси няма нужда да изваждаме сега. Нека ги оставим за края на декември“. Това каза проф. Георги Рачев пред радио „Фокус“.

Зимните гуми вече трябва да бъдат налице при водачите, припомни Рачев. В неделя по проходите е възможен сняг, вероятни са и заледявания. „На 8 ноември 1988 г. столицата осъмна под 44 см снежна покривка, припомни случай от миналото климатологът. Тогава на „Алеко“ снегът беше достигнал 70 см. Няма нищо фрапантно в ниските температури. И до днес вървим над нормата по отношение на температурите за сезона – с около 4-5 градуса отгоре“, разясни климатичната обстановка Рачев.

Редица специалисти в Холивуд казват, че в България може да бъде сниман филм с естествени декори, които да отговарят на почти всяка една климатична зона в света, отбеляза интересен факт професорът.

„Хубаво слънце има в София – хубаво като за средата на ноември. Днес времето е топличко, привечер е възможно нещо да се случи. София не е цяла България – страната се радва на голямо метеорологично разнообразие“, подчерта професорът.

Особено в събота и неделя, след като в сряда повали и подуха, обикновено почивните дни ни чака ново нахлуване с валежи и температурите във високите котловини и полета по Ихтиман, Драгоман, София, Кюстендил ще паднат– „можем да видим няколко снежинки“, каза още проф. Рачев. „Нищо чудно обаче те да се изпарят, както често се случва. Максималните температури ще паднат под двуцифрено число. Възможно е да има отрицателни температури на много места“, даде подробности за прогнозата за този месец проф. Георги Рачев.