Професор смята, че хората могат да живеят до 20 000 години

Колко дълго може да продължи човешкият живот? Въпреки че в сравнение с миналия век продължителността на живота се е увеличила значително, до голяма степен поради подобряването на медицината, статистиката показва, че хората живеят до около седмото или осмото десетилетие, пише БЛИЦ.

Това означава, че типичната продължителност на човешкия живот може да бъде фиксирана: около 70 години, с допълнително десетилетие или повече усъвършенствани медицински грижи и внимателно поведение.

Някои генетици смятат, че има ограничение от около 115 години и всъщност то е програмирано от еволюцията в нашия геном.

Но какво ще стане, ако човек може да живее не век, а двадесет хиляди години. Звучи като научна фантастика, но изследванията в молекулярната биогеронтология могат да ни доближат до това бъдеще.

Професор Жоао Педро де Магаляес от университета в Бирмингам в Англия показва, че последните научни открития могат да променят нашето разбиране за продължителността на живота.

Идеята за безсмъртието отдавна преследва умовете на мъдреци и учени от хиляди години. Въпросът дали е възможно да направим организма си устойчив на безкрайното време кара науката да върви напред.

Молекулярният биогеронтолог професор де Магаляес представи резултатите от проучване, което подчертава, че дълголетните животни като гренландските китове могат да ни научат как да забавяме процеса на стареене. Тайната се крие в разбирането на молекулярните механизми, водещи до стареене.

Професорът твърди, че препрограмирането на клетките на генетично ниво може да осигури ключа към дълголетието. Премахването на бариерите пред дългия живот може да доведе до това хората да живеят няколко хилядолетия. Не бива обаче да забравяме, че прехвърлянето на теорията в реалността изисква разработването на всички подходящи медицински технологии, които могат да препрограмират клетките на тялото.

Съвременният напредък в тази област отваря вратата за тази възможност, но пътят към увеличаване на продължителността на живота до 20 000 години ще бъде много дълъг. Толкова, че по ирония на съдбата едва ли бихме доживели да видим.

Професор Магаляес подчертава, че неговото изследване е само първата стъпка по този път. Фокусът на учените е да се научат как да контролират процеса на стареене, а това изисква време, постоянство и сътрудничество между различни области на науката.