Пропускат леките автомобили в една лента след инцидента на „Дунав мост“

Областно пътно управление Русе предприе незабавни действия за възстановяване на движението по Дунав мост, съобщават от АПИ.

Рано тази сутрин тежкотоварен камион аварира на съоръжението преди табелата за Румъния, усука се и блокира трафика и в двете посоки. По данни от тахографа на превозното средство, с турска регистрация, шофьорът е карал по моста с 68 км/ч при ограничение на скоростта до 40 км/ч. При пътния инцидент са повредени част от ограничителните системи и парапетите на моста.

Предприети са действия за изтегляне и премахване на пътното превозно средство, за да може да се възстанови движението колкото се може по-бързо. В една лента в момента започва пропускането на леките автомобили, за да се изтегли образувалата се колона от автомобили в град Русе, а след това поетапно ще започне пропускането и на тежкотоварното движение. На място има екипи на Пътна полиция, Областно пътно управление – Русе, пътноподдържащата фирма и Гранична полиция. Днес ще бъдат възстановени и повредените ограничителните системи и парапетите на моста. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват правилата за движение и необходимата дистанция, да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи.

От АПИ припомнят, че през миналата седмица на 17 август бе изпълнен авариен ремонт на дилатационната фуга на Дунав мост и за по-малко от 24 часа движението бе възстановено. В българската част съоръжението се нуждае от основен ремонт, който е залегнал в програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“. Основен ремонт на моста до момента не е правен. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. До края на август АПИ ще обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на основния ремонт на Дунав мост въз основа на изготвения технически проект. Предстои и обявяването на тръжна процедура за строителен надзор.