Прокуратурата се прицели в Петков и Божанов за натиск върху Йоловски

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за длъжностно престъпление във връзка с твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски, за които съобщиха депутати от опозицията, че върху него е бил оказван натиск от депутатите Кирил Петков и Божидар Божанов да сключи договори с конкретни фирми.

Започнала е проверка и по справката на ДАНС, въз основа на която ЦИК забрани машинното гласуване на първия тур на местните избори, каза заместник главният прокурор Мария Павлова.

Във връзка с твърденията за натиск Павлова отказа подробности заради следствената тайна, но обясни, че се снемат обяснения от посочените в сигнала, подаден от „Има такъв народ“, лица.

Дали проверката по справката на ДАНС ще прерасне в досъдебно производство ще зависи от възложеното експертно изследване на компютрите и машините за гласуване, на които е бил генериран хеш кода на първия тур.

По случая обяснения са дали лица от Министерството на електронното управление и други държавни органи, каза още заместник главният прокурор Мария Павлова.