Президентът на Австрия: Аз съм „за“ приемане на България в Шенген

Австрийският президент Александър ван дер Белен покани на среща днес в своята официална резиденция – двореца Хофбург във Виена, представителите на Съюза на международния печат в страната. Той отговори на въпроси, отнасящи се до актуални международни проблеми, свързани с войната в Украйна, войната в Близкия изток след терористичното нападение на „Хамас“ срещу Израел, европейската политика и вътрешнополитически теми.

На въпрос на БТА за мнението на австрийския президент за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния, той отговори: „Знаете, че моето мнение се различава от това на правителството, което наложи вето, и въпреки препоръката на Европейската комисия за приемане на България и Румъния не отстъпва. И аргументира своето решение с мигрантите, които пристигат в Австрия, но те идват не от България и Румъния, а от Унгария.

Мисля, че правителството трябва да пази по-добре и своите инвестиционни интереси и то не само във финансовия сектор. Австрия е инвеститор и в двете държави. Нека добавя, че десетки хиляди болногледачки от Румъния работят в нашата страна, като денонощно се грижат за възрастни и болни хора.“