Преди 30 години България постави на колене Франция, а днес сме унизени

На 17 ноември 1993 г. един гол на стадион „Парк де Пренс“ обедини нацията и постави началото на лудото американско лято.

Днес се навършват 30 години от великата победа на България над Франция с 2:1 на „Парк де Пренс“. На 17 ноември 1993 г. благодарение на късния гол на Емил Костадинов нашите се класират за Мондиала в САЩ, където постигат най-големия успех за родния футбол – четвъртото място на Световното. Победата над Франция роди фразата „Господ е българин!“ и отприщи вулкан от свръхемоции на всички нас.

Срещата започна добре за французите и те поведоха с гол на звездата на Манчестър Юнайтед Ерик Кантона. Само шест минути по-късно обаче след центриране от корнер Емо Костадинов с глава изравни резултата. В края на мача французите вече започнаха да чакат последния съдийски сигнал и нашите се възползваха. При едно нескопосано центриране на Давид Жинола, топката попадна в българите и стигна до Любослав Пенев. Той с перфектен пас изведе Емил Костадинов, който разстреля с невероятен удар вратаря и разплака цяла Франция, а телевизионният коментатор Николай Колев – Мичмана изстреля емблематичната реплика „Господ е българин!“.

30 години по-късно част от участниците в него отново сплотяват футболните фенове, но не в радостта им.

Във времена на безпрецедентна икономическа и политическа криза, Четвъртите в света успяха да донесат топлина и щастие във всеки български дом. Накараха ни да мечтаем, да се прегръщаме по улиците и да крещим от еуфория.

Днес обаче се чувстваме унизени. И помежду ни, и в очите на световната футболна общественост.

Надяваме се, че някой ден отново ще получим възможност да се радваме на успехите на националния отбор. На пълен стадион!

Защото България го заслужава.