Поскъпването на строителните материали удари нов връх, а и работници няма

Поскъпването на строителните материали у нас достигна нови върхове. Заради забавения внос и голямото търсене семейства от Благоевград чакат за ремонт на домовете си половин година. В строителния сектор има и недостиг на работна ръка, съобщи БНТ.

Подмяна на покриви, саниране и цялостен ремонт на еднофамилни къщи и апартаменти. Това са основните поръчки, с които е залята бригадата на Мехмед Сабитов. Поскъпването на строителните материали и инфлацията не отказват хората да ремонтират или освежат жилищата си.

„Ако правиш един ремонт на апартамент, ако струва 15 хиляди лева миналата година, сега ще струва 30 хиляди лева. С покривите е по същия начин“, заяви Мехмед Сабитов, ръководител на строителна бригада.

„На част от материалите има дори и тройно повишение. Основно повишението е при металите и при топлоизолацията. Материалите ги има, но са скъпи. Спекулата е умишлена“, допълни Валери Байрактарски, търговец на строителни материали.

Забавеният внос и голямото търсене карат десетки благоевградчани да чакат с месеци планирания ремонт. Списъкът на Мехмед Сабитов с поръчки за работа е запълнен чак до септември следващата година.

„Търсенето се е увеличило с 15-20% повече, отколкото предишните години. Въпросът е че няма такива хора, които да се занимават със строителство. Не искат да се занимават. Отиват повечето в чужбина, защото там изкарват повече пари“, каза още Мехмед Сабитов, ръководител на строителна бригада.

Според работещите в бранша заради дефицита на кадри скоро може да се наложи да внасяме работна ръка от Турция и Гърция.