Половин милион стягат куфарите за ЧНГ: Пръскаме 237 милиона лева

237,1 милиона лева ще пръснат българите за пътувания по Коледа и Нова година, съобщава пред „Телеграф“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. 143,5 милиона лева ще бъдат похарчени за пътувания в рамките на страната. А още 93,6 милиона лева ще отидат за воаяжи зад граница.

Тази година пътуващите българи по коледните и новогодишните празници ще бъдат с около 30 000 повече спрямо 2022-ра. Очаква се на път да поемат 580 000 нашенци. На някой от нашите курорти или при близки и роднини празниците ще посрещнат 410 000 души. А куфарите за чужбина ще стегнат 180 000 българи.

Средният разход за празнуване у нас е почти без промяна спрямо миналата година – по 350 лева на човек. Според Драганов това е така, защото предлагането на места за настаняване е много голямо, което ограничава ръста на цените. От Асоциация на българските туроператори и туристически агенти обаче посочиха, че поскъпване все пак има и то е както за пакетите за България, така и тези за чужбина.

Ако миналата година българите, които посрещат празниците зад граница, са харчили средно по 500 лева на човек, то сега ще трябва да дадат 520 лева, обясни Драганов.

Много българи ще използват почивните дни покрай празниците, за да посетят свои близки и роднини. Доста пътуващи ще се отправят към големите градове като София, Пловдив, Варна, Велико Търново. Други ще се отдадат на релакс в някои от СПА и уелнес курортите. Най-предпочитаните места са Велинград, Сапарева баня, Кюстендил, Хисаря, Вършец, Сандански. Зимните курорти също ще привлекат много туристи по празниците, които ще се възползват от падналия сняг. Топдестинациите си остават Банско, Пампорово, Боровец, Витоша и Мальовица. Първите туристи в зимните курорти ще дойдат още в началото на декември, очакват се много посещения и покрай студентския празник 8 декември. Други предпочитани места за посрещане на празниците са по морето, като наплив се очаква към Св. св. Константин и Елена, както и в Поморие. Много българи ще си наемат и цяла къща за гости, за да прекарат празниците с компания.

Пътуващите зад граница ще се насочат основно към големите европейски столици, които привличат туристи с много предложения за шопинг и с коледните си базари. Съседните страни – Гърция, Северна Македония, Сърбия, Румъния и Турция, също традиционно привличат много гости от България по празниците. Черна гора също е желана дестинация. Традиционно най-много българи ще отскочат до Гърция – около 35 000 души. Много от тях имат втори дом в южната ни съседка и използват всяка възможна почивка, за да прекарат няколко дни там. На второ място по посещения от българи се нарежда Турция. Тя ще посрещне 30 000 нашенци, които ще съчетаят празнуването с шопинг. Дубай и Абу Даби все повече се налагат като топдестинации на българския пазар. Египет също все още привлича много желаещи. Интересът към страната на фараоните спаднал с избухването на конфликта в Близкия изток, но постепенно се възстановил. Ограничен брой българи пък ще използват празниците за екзотична ваканция на някое топло място около екватора.

Около 2000 души ще посрещнат Нова година по топлите места. За екзотична ваканция трябва да си приготвим от 2000 лева нагоре. Тази година цените на туристическите пакети както за чужбина, така и за България, са с 15% нагоре. Това каза Димитрина Горанова, председател на УС на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти.

Тази година има голям наплив към Мавриций заради пускането на директен чартър от България дотам.

Египет, макар и сравнително наблизо, също се води екзотична дестинация. Заради обстановката в Близкия изток туристопотокът се съсредоточава в момента по курортите на Червено море – Шарм ел Шейх и Хургада, обясни Горанова. Кайро обаче се води рискова зона и не се препоръчва. Според сайта на българското външно министерство степента на риска за Египет е 4 по 5-степенната скала, но изрично е уточнено, че това не важи за Шарм ел Шейх и Хургада, които се водят безопасни територии. Проверка на „Телеграф“ обаче показа, че туроператори предлагат комбинирани програми с посещение в Кайро и на курортите по Червено море. Посрещане на Нова година в луксозен хотел в Шарм ел Шейх е от 1500 лева нагоре, като офертата включва 7 нощувки и пътуване със самолет.

90 000 сливат дните в 10-дневна ваканция

Около 90 000 българи сливат двата празника, за да пътуват в страната или чужбина, каза Румен Драганов. Тази година Рождество се пада в понеделник, 25 декември, а почивните дни са до 27 декември, сряда. Това прави сливането с уикенда, когато се пада Нова година, много лесно. Просто трябва да се вземат два почивни дни – в четвъртък, 28-и, и петък – 29-и. Така, като се включат уикендите и неработният понеделник, 1 януари, се получава една 10-дневна ваканция, която съвпада и с ваканцията на учениците.