Половината полутунел на АМ „Струма“ край Благоевград е готов

Половината от 250-метровият полутунел на АМ „Струма“ край Благоевград е готов, строителите му обещават да го завършат до края на годината, съобщава БГНЕС.

Строителството на полутунела, струващ 80 млн. лв., чиято цел е да се обезопаси преминаването на МПС от свлачището при 98-и километър на автомагистралата, започна на 28 март т.г. Старт на строителството даде тогавашния служебен министър на МРРБ инж. Иван Шишков.

Две свлачища – от юг и север, вече над година блокират пускането на новопостроения и най-дълъг тунел с две тръби в България, с дължина 2.2 км., както новите мостове, преминаващи след тунела над жп-линията София-Кулата, р. Струма, обходния път Струмско-Долно Церово и трасето на Е-79.

Укрепването и преработката на свлачището от юг на двете тръби на тунела започна през октомври 2022 г., там работата е пред финал.

Много по-проблемно бе свлачището от север, на изхода на Благоевград. То остана незавършено от строителите, тъй като целия склон бе опасен, имаше срутвания.

За да бъде укрепен скатът, бяха отпуснати нови 80 млн. лева. Целият скат буквално бе „занитен“ с пробиването на десетки отвори, които след това бяха армирани и бетонирани. Така след изгребването на скалната маса и пръст, намираща се на мястото на пътното платно в посока Симитли, се оформи 250-метрова стена с височина 30 метра.

Непосредствено до нея се изливат 25-те секции на тунела, всяка с дължина 10 метра, през който ще преминават движещите се в посока Симитли МПС.

До сега са отлети 12 от 25-те секции. Остава да бъде изгребана още около 2 000 куб. метра пръст и камъни.

Срокът за построяване на полутунела, който ще бъде само върху платното в посока Симитли, е 365 дни, но строителите казаха, че ще бъде готов до края на годината.

Така след завършване на полутунела, асфалтиране на платното в посока Дупница и София, автомагистралата, завършваща при 97-и километър, ще бъде удължена с още 8 км., за да финишира при Симитли.

Засега е актуален варианта в посока Кресна движението да се осъществява по старото трасе на Е-79 през Кресненското дефиле, а от Кресна до Симитли да се построи изцяло ново, но еднопосочно трасе по терасата над река Струма и през селата Стара Кресна, Мечкул, Ракитна и Брежани, за да „слезе“ отново при Симитли. Този вариант се обжалва от екозащитниците.

Припомняме, че в края на септември м.г. министър Шишков откри отсечка от 2.3 километра от автомагистралата от надлеза на жп-линията до затворения рудник Ораново след Симитли в посока Благоевград до т.нар. „румънски завой“.

Там трасето на продължаващата към новопостроените тунели магистрала е преградена с подвижни бетонни прегради, които насочват трафика от автомагистралата към старото трасе на Е-79, и които румънците не признават.

Въпреки знаците за намаляване на скоростта и отцепването на само една лента с бализи, преградите бяха направени „на сол“ предимно от румънски шофьори, които не могат да повярват, че има магистрала от само 2.2 км.

Идеята на този пуск на тези 2.3 км. бе да се разтовари трафика в посока Благоевград и София, но в неделя на „румънския завой“ винаги се образува тапа, по гореспоменатите причини.

Така че, ако строителите изпълнят думата си и завършат полутунела, трафикът по магистралата след Благоевград ще продължи върху новопостроените по нова технология мостове, ще премине през новия тунел „Железница“ и ще спре окончателно при 105-и километър на входа на Симитли.

Тук да не ставаме пророци, но ще се образува тапа за движещите се към Сандански и ГКПП Кулата-Промахон леки и товарни автомобили, защото трафикът от две ленти в една посока ще се влива в старото трасе на Е-79, което е двупосочно, но в една лента.

След Кресна АМ Струма продължава към Сандански, от там до ГКПП Кулата е построена изцяло върху старото трасе на ГП Е-79.