Политолози: Тласкат ли ни партиите пак към нови избори?!

„Изборните правила не бива да се променят преди нови избори. Отново ставаме свидетели на обрат, който по всичко личи, че има привкус на нечистоплътни политически намерения от страна на коалицията, която прие хартиената бюлетина“, заяви политологът Слави Василев в ефира на „България сутрин“.

По думите му и двете спорещи страни имат своите легитимни основания да критикуват типа гласуване и да защитават собствените си тези.

„Опасността не е в спора между групите партии, а в разрушаването на доверието в изборната технология. Това вече отива към оспорване на честността на изборите. Виждам опасност в това, че партиите не сядат да говорят по темата, а се мъчат в егоистична полза да взривят социалния мир“, каза политологът Цветанка Андреева пред Bulgaria ON AIR.

Според Слави Василев ниската избирателна активност се дължи не на технологията на гласуване, а на недоверието на гражданите. „Първо по отношение на устойчивостта на политическата система. Тя очевидно не успява да роди нито мнозинство, нито път напред“, допълни той.

„Големият проблем и при БСП, и при ДПС – има специфики в електората, за които машинното гласуване представлява своеобразна рестрикция, но това е преодолимо. Тук съм съгласна, че може да се култивира вотът. Проблемът е в недоверието на голяма група от хората към сигурността на машинния вот“, коментира още Андреева.

Според Василев нито една от партиите, в случая „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които споделят известни виждания заедно, няма дългосрочен интерес за партньорство.