Политолог: Служебното правителство разчиства едни авгиеви обори

Няма никаква логика да твърдим, че зимата ще бъде страшна. Не сме във война, справяме се прилично икономически. Това каза политологът Любомир Стефанов пред NOVA NEWS.

„ДБ и Радев споделиха взаимната си фрустрация и не чух щрихи за бъдещето. Имаше политическо и личностно говорене. Дано като изключат камерите да кажат същественото. Радев няма партия, но има служебно правителство, което използвайки момента, че е ничие, разчиства едни авгиеви обори. Президентът е назначил тотална ревизия на предишното управление. Той е взел страна срещу партиите, които опитват да променят секторни политики. Радев разчиства по оста някому“, посочи той. И допълни, че има опасност парламентът да се превърне във функция на президента. Според него и в момента се гласува смесено, а ако хартия замени машината, това ще е крачка назад.

Журналистът Виктор Иванов определи консултациите като скучни. „Радев изглежда е влязъл в предизборен период. Президентът е руски. Единственият риск при избори през януари е служебното правителство да не успее да изрине снега, така че бюлетините да не стигнат до секциите. Не знам на каква база стъпват, като твърдят, че зимата ще е страшна. Икономиката бумти, защото бизнесът си прави бизнес без да се кланя на никого“, смята той.

По думите му е очевидна стратегия забавянето на консултациите. „За всички е ясно, че ще ходим на избори. Или бавим заради промените в Изборния кодекс, но хората няма да им вярват. Или да мине програмата за спешно превъоръжаване на служебния кабинет. Ако бъде одобрена, правителството разполага с 10 млрд. лева и не трябва да пита повече парламента“, подчерта Иванов.