Политолог: Посланията на президента са като политически реваншизъм

От гледна точка на политическата архитектура е нормално да има хроничен сблъсък между президент и изпълнителна власт. Това мнение изрази пред БНР политологът Атанас Радев.

По думите му в кризисни ситуации президентът има възможност да играе много сериозна роля, но с оглед на кризите от последните 2 години „президентската институция малко е забравила, че тя не е център на властта“.

Президентските правомощия са едни и същи за всички президенти, само че те ги прекрояват по собствената си кройка и амбиции, коментира Атанас Радев и отправи критики към конюнктурните промени в Конституцията.

Говорителят на опозицията е изместен от парламента на „Дондуков“ 2, смята политологът. По темата с датата на националния празник и думите на президента Румен Радев, отправени като послание от връх Шипка, той посочи:

„От една страна той внася някакъв баланс за Трети март. Излезе едно от социологическите проучвания, висок е процентът – близо 70, за запазване на 3 март. Но това, което твърди – за национално движение, задава въпроса кои са те и кого той се мъчи да представлява в тази ситуация.“

Според него „много по-драстични теми“ от Трети март вълнуват обществото в момента.

Посланията на президента се отправят като някакъв тип политически реваншизъм, изтъкна Атанас Радев.

Отказът да има ясно разписано коалиционно споразумение като вид „брачен договор“ може би означава, че сме в „интимна връзка“, да видим къде ще ескалира напрежението и дали ще се стигне до раздяла, каза още в анализа си той.