Подигравка с наводнените: Само хората с банкови сметки ще получат пари

Два месеца и половина след наводнението в Карловско събраните около 1.6 млн. лв. от дарения в общинската сметка все още не са при пострадалите, като постоянно възникват разнородни скандали около подпомагането на хората. След зрелищен репортаж на Нова телевизия от Каравелово се разбра, че парична помощ ще получат само хора с банкови сметки.

Което е трудност за възрастните жители, които нямат такава – ще трябва да ходят до банка, или да разчитат на пълномощник, ще са нужни още време, разходи, проблеми…. Зам.-кметът на Карлово Николай Цветков обясни пред камерите, че превеждането по сметка било изискването на банката, в която са събрани парите.

Хора му отговориха, че това не просто ще затрудни някои от възрастните пострадали, ами и изискването не е сведено като информация. „Все трябва да питаме, настояваме, или да чакаме на общинския сайт, евентуално да ни осведоми… Всичко става мъчно, бавно, няма информация“, казаха хората. След което той хвърли вината на селската кметица, че не съобщила за сметките. Тя обаче отговори, че хората отдавна са уведомени.

Официално плащането на парична помощ се забави заради повторния оглед на щетите, възникнал след недоволство на хората след първия. Утре на сесия на общинския съвет трябва да стане ясно как са категоризирани финално домовете, кой какви пари получава и т.н. Около 400 къщи трябва да получат пари.

Цветков така и не можа да гарантира обаче кога ще бъдат изплатени – това също зависело от банката. Все пак каза, че би следвало да се случи веднага в следващите дни.

След запитване на жителка на Каравелово кметът на Карлово Емил Кабаиванов отговори чрез документ, че пострадалите сами трябва да наемат фирми, които да извършат геодезическата дейност за разрушените имоти. Цветков обаче каза сега, че общината била наела фирма, но тя се забавила поради цифровото обработване на данните.