Планински спасител с първи думи за кошмара с 15-годишно момче в Пирин

Приключи акцията по транспортиране на пострадалото под връх Вихрен в Пирин 15-годишно момче, съобщиха от спасителния отряд в Банско.

Сигнал за инцидента в планината е подаден към централния пост на Планинската спасителна служба (ПСС) около 12 часа във вторник, откъдето информацията е предадена на отряда в Банско. В него е посочено, че момчето е паднало и си е ударило главата в тила. Инцидентът е станал под връх Вихрен, в посока Кабата.

Планинският спасител Иван Баряков се свързва с групата, подала сигнала и с която се е движело пострадалото момче. Първоначално от групата казват, че имат налични превързочни материали, момчето се чувства сравнително добре и ще се опитат да го свалят от планината сами.

„Имахме двама планински спасители в същото време на хижа „Вихрен“ и те прецениха, че ще се качат, за да проверят състоянието на момчето“, каза планинският спасител Иван Баряков, цитиран от БТА.

Пристигналите на място спасители изразяват съмнение за комоцио, поради което се взема решение пострадалото момче да бъде транспортирано с носилка, за да не се стигне до влошаване на състоянието му.

Акцията приключва малко след 16 часа и в нея участват осем планински спасители от отряда в Банско.

Това е втората акция за спасителите от отряда в рамките на 24 часа. Преди ден екип се отзова на сигнал за пострадал в района на връх Полежан в Пирин.

Въпреки трудния терен и травмата на пострадалия турист, акцията вчера приключва бързо, благодарение на помощта, която получават от въздуха.

„Веднага се отзоваха от авиобаза „Крумово“, дойде военен хеликоптер, но тъй като беше много лош теренът и имаше течение, хеликоптерът не успя да кацне където е момчето и се наложи да го транспортираме около 800 метра, но това ни спести много часове“, каза Иван Баряков.

По думите му десет планински спасители са транспортирали пострадалия на разстояние 800 метра в продължение на около час и половина, поради трудността на терена.

Previous post Важен ден в съда за касапина Жоро от Стара Загора
Next post Гърция качва пътните такси, поне 2.69 евро плащаме до Халкидики