„Пето авеню“ остава най-скъпата търговска улица, „Витоша“ на 51-во място в Европа

Столичният бул. „Витоша“ заема 51-во място от 57 в класацията за най-скъпи търговски улици в Европа, сочат данни от традиционното проучване Main Streets across the World на консултантската компания „Къшман енд Уейкфийлд“ (Cushman & Wakefield), представлявана от „Фортън“ (Forton) в България, съобщиха от компанията. През 2022 г. столичният булевард е бил на 47-о място.

Годината се характеризира с продължаващо възстановяване на наемните нива в сегмента след пандемичния спад, като основната търговска улица в българската столица отчита лек ръст от 4 на сто на годишна база. Така средният месечен наем към момента е 54 евро/кв.м, в сравнение с нивата от 56 евро/кв.м през 2019 г. И тази година бул. „Витоша“ запазва стабилна позиция, въпреки отчетливия тренд на промяна в профила на наемателите.

„Лекият ръст е естествен резултат от икономическите промени през годината, но вървим към достигане на пиковите стойности на наемните нива на търговските площи в София от 2019 г.“, коментира Явор Костов, управляващ партньор в „Къшман енд Уейкфийлд Фортън“.

„Като ключова за столицата локация бул. „Витоша“ продължава да се развива и да привлича нови наематели. Интересът продължава да е основно от страна на ресторанти и заведения – тенденция, която наблюдаваме от няколко години насам. По редица причини модните марки и другите търговци се насочват главно към моловете и ритейл парковете“, допълни Георги Муховски, зам.-мениджър „Търговски площи“ в „Къшман енд Уейкфийлд Фортън“.

Инфлацията, макар и намаляваща, лекото покачване на лихвените нива и забавянето на икономическия растеж в световен мащаб са основните фактори, които се явяват предизвикателства и в сектора на търговията на дребно, особено за модните брандове, посочват от компанията.

„Пето авеню“ в Ню Йорк задържа позицията си като най-скъпа търговска улица в световен мащаб и тази година, с наем от 1700 евро/кв. м – 14 на сто ръст спрямо предпандемичните нива. В 33-ото издание на доклада две от най-скъпите търговски улици в света разменят позиции – през 2023 г. на второ място се нарежда европейската „Виа Монтенаполеоне“ в Милано, а с позиция надолу и на трето място към днешна дата застава Цим Ша Цуй в Хонконг. От топ 10 Европа държи пет от най-престижните локации и три от петте най-скъпи улици в световен мащаб – „Виа Монтенаполеоне“, „Ню Бонд Стрийт“ в Лондон и популярната „Шан-з-Елизе“ в Париж. Улица „Македония“ в Скопие е най-достъпната ценово в Европа с наем от 28 евро/кв. м.

Най-голямо изменение в позициите отчита улица „Истиклял“ в Истанбул, която се изкачва от 31-ва до 20-а позиция през 2023 г. Основната причина за това е инфлационната вълна, като наемите в града са се увеличили повече от два пъти за една година.

В световен план, след спада на наемните нива през 2021 и 2022 г., вече се наблюдава възстановяване, като към момента наемите са с едва 0,1 на сто по-ниски от нивата преди пандемията. Възстановяването е най-осезаемо в САЩ, се казва още в доклада. И макар резултатите в Европа да отчитат подобрение, възвръщането към старите нива протича с по-бавен темп, посочват от компанията. През второто тримесечие на 2022 г. наемите на Стария континент бяха с около 10 на сто по-ниски от нивата преди пандемията, но през последните 12 месеца ситуацията се характеризира с подобрение, съответно разликата се стопи до 2,3 на сто. Към този момент 70 на сто от европейските пазари все още не са се възстановили напълно. Ситуацията остава най-тежка в Хонконг, където наемите са намалели с 45 на сто в пика на пандемията и все още са с 42 на сто по-ниски от предпандемичните нива, коментират от компанията.

В края на 2023 г. основните търговски дестинации отбелязват предимно положителен ръст на наемите. На годишна база стойностите при първокласните търговски площи в световен мащаб са се увеличили средно с 4,8 на сто в местна валута. В Европа средният ръст е 4,2 на сто, а най-голямо е увеличението в Азиатско-тихоокеанския регион, където средната стойност е 5,3 на сто, в Северна и Южна Америка – 5,2 на сто.