Петков: Промяната ще бъде малко по-бавна, но аз вярвам, че ще стигнем до нея

„Наистина е невероятно как имаме партии от дясно, от ляво, консервативни, либерални, център и приоритетите са едни и същи. Да, има акцент на социалната политика и иновациите и предприемачеството, но при тези ясни приоритети показваме защо на тази сграда пише отпред „Съединението прави силата“, коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков по време на среща с партиите от 48-ото Народно събрание.

„Аз съм обнадежден. Вярвам, че българските граждани виждат кои са важните приоритети за тях и въпреки че ние тук ежедневно не си даваме сметка, те разбират, че тези политики са важните, за да променят живота им. Промяната ще бъде малко по-бавна, малко по-трудна, но аз вярвам, че ще стигнем до нея“, добави Кирил Петков.

„Продължаваме промяната“ проведоха втората си среща с представителите на партиите в 48-ото Народно събрание, като този път тя беше за приоритетите. Целта е да се изготви обща програмна декларация, която да включва графика за работа на Народното събрание през 2023 г. На срещата дойдоха представители на БСП, „Демократична България“ и „Български възход“.

„Тук сме в потвърждение на нашата позиция, че страната има нужда от работещ парламент, сформиране на мнозинство и правителство. БСП ще участва активно в разговорите за кабинет до изчерпване на цялата конституционна процедура“, подчерта заместник-председателят на партията Атанас Зафиров. От БСП представиха своите приоритети, които бяха най-вече в социалната сфера. Георги Гьоков отчете, че предлагат нормални неща, които следват политиките на предишното редовно правителство.

Кандидатът за премиер в лицето на проф. Николай Денков коментира, че трябва да се обърне тенденцията за намаляване на неравенството и да се потърси по-добро образование и здравно обслужване на хората. „Всички политики, за които говорим, трябва да попаднат в трите процента, максимално допустим дефицит. Никой от нас, включително и колегите от БСП не поставя под съмнение стабилността на фискалната рамка“, добави още той.

Христо Иванов коментира, че от оглавяваната от него формация са се фокусирали върху евроатлантическата ориентация, 3% дефицит и влизането в „Еврозоната“. „Демократична България“ не само гледа на заявката от 3% дефицит като на слоган, а ще подхождаме малко по-консервативно как да се развиват процесите. Това не означава, че не сме съгласни с това, че България трябва да прави усилие както да компенсира инфлацията, така и да намаляваме бедността“, смята Христо Иванов. За „Демократична България“ е бъдат важни условията за подобряване на бизнес средата. Той заговори и за конституционни промени в модела на управление на съдебната власт, включително ВСС, статута на главния прокурор и прокуратурата като системни проблеми.

Христо Иванов изрази разочарование от празните столове на срещата.

От „Български възход“ в лицето на Георги Самандов коментира, че България има нужда от редовен кабинет, който да решава проблемите на хората, които според него са свързани с цената на живота ,неравенствата и решаването на икономическата криза, която е следствие на енергийната.

От партията на Стефан Янев смятат, че бюджетът трябва да е консервативен, както и да бъдат дефинирани социално слабите и социално бедните. „Приемане на България в Шенген, присъединяване към Еврозоната, овладяване на инфлацията и засилването на събираемостта на средствата“, добави още Самандов. Приоритет за „Български възход“ е и запазването на въглищните централи.