Пенсионерите пътуват в страната, младите – в чужбина

Хората на възраст над 65 години пътуват основно в страната. 80% от всички пътуващи в тази възрастова група, пътуват само в страната, показват данни на Националния статистически институт за третото тримесечие на годината. Най-много да стегнат куфарите за воаяж зад граница избират младежите на възраст между 15 и 24 години, като 25 на сто от техните пътувания са в чужбина.

Две трети от пътуванията и у нас, и в чужбина са с цел почивка или екскурзия, а едва 2 на сто от осъществените за периода пътувания в България и по света са били с работна цел, показват още данните на НСИ.

Интересен е фактът и, че 85 на сто от българите предпочитат да пътуват самостоятелно, без да ползват услугите на туроператор. За страната с агенция избират да пътуват едва 10 на сто от българите, а за чужбина – една трета от всички пътуващи.

Най-голяма част от разходите на българите при пътуване отиват за храна и настаняване – по около една трета за всяка от тези дейности. Интересно е обаче, че повечето харчове са за гастрономически удоволствия отколкото за легло и стая.