Пеевски: Безполезна среща, коалицията „Путин“ е факт!

Безполезна среща, загуба на време за нас, не чухме доводи да бъде спряна дерогацията, не разбрахме защо престъпният руски режим ще се пълни със стоици милиони от България. Готвели се нещо рафинерията да прави някакви екипи, никаква яснота, ще има гласуване в парламента. Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

По-рано ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността в МС след скандал. ДПС пък ги последваха след около половин час.

Видяхме, че ПП си отстояват сроковете за март. Новата коалиция ще се роди от Възраждане, БСП и ПП, коалицията „Путин“ е факт, каза Пеевски.

Много съм огорчен от това, митниците не са си свършили работата, санкциите са били нарушавани, за което ще подадем сигнали в прокуратурата и ДАНС, митницата не е контролирала доставките изобщо. 60% са напускали пределите на страната, това е по-чудовищна далавера и от разследването на Политико. Престъпният руски режим се обогати пред погледа на българското правителство, подчерта Пеевски.

Съветът по сигурността към Министерския съвет ще обсъди рисковете за националната сигурност на България при незабавната отмяна на дерогацията за преработка на руски нефт от рафинерията „Лукойл“.

Според Никола Янков – бивш зам.-министър на транспорта и на икономиката, който също е бил и в Надзорния съвет на „Лукойл“, на разузнаването е възложено да напишат нещо, което да оправдае текущата позиция на премиера и правителството. По думите му интересът на премиера е да се запази дерогацията. Той обясни това с пазене на руските интереси.

„Съжалявам, че Министерският съвет и премиерът Денков са възложили на разузнаването да пише доклади с неизвестно каква цел. Това, което обикновено се прави в такава ситуация, е да отидете и да попитате 10-те или 20-те най-големи търговеца на пазара на горива в България, които реално снабдяват българските граждани и потребители с горива, какви са техните алтернативи за доставка, какви са техните възможности да увеличат доставките към пазара при определени хипотези. Това, неизвестно защо, не се е правило досега. Вместо това питате ДАНС – ДАНС не се занимава с доставки на горива. Очевидно е, че тези агенции са активирани да пишат доклади с цел да се обоснове тезата, че дерогацията трябва да остане“.

Янков бе категоричен, че проблем с доставките на пазара на горива в България няма. Той подчерта, че „Нефтохим“ е спирал през годините за планови ремонти, но никой не е усещал.

„В България съществува 120-дневен запас от нефт и нефтопродукти на склад и тези количества са достатъчни, за да обезпечат потреблението на пазара за месеци напред. Тези количества са налични и могат да бъдат доставени на пазара във всеки един момент, независимо къде се намират“, категоричен бе експертът.

„Големият риск не е да спре „Лукойл“, защото няма откъде да се набави нефт, големият проблем за България и рискът за националната сигурност е „Нефтохим“ да бъде санкциониран като фирма, нарушаваща санкцията на ЕС заради контрабанда на горива, рафинирани от руски нефт, към други държави, което е забранено по условията на нашата дерогация и по санкционния пакет на ЕС“, смята Никола Янков. По думите му обаче държавата България няма общо с това и единственото, което може да стане, е страната ни да падне още като репутация в очите на нашите партньори.

Според него е опасно и ненужно назначаването на особен управител в „Лукойл“.

„Лукойл“ може спокойно да си мине към неруски доставки, да продължи да ги рафинира в България, да доставя нещата. Няма нужда държавата да изземва рафинерията, да предприема извънредни мерки, които освен да доведат до някаква катастрофа от бизнес и юридическа гледна точка, нищо друго няма да помогнат“.

Неговата прогноза е, че дерогацията ще бъде отменена под нитиска на нашите партньори от САЩ и ЕС. Това ще е около Нова година, смята Никола Янков.