Панев: Изтичането на дерогацията е свързано с продажба на „Лукойл“

Изтичането на дерогацията е свързано с евентуална сделка за продажба на рафинерията на „Лукойл“. Това заяви депутатът от ПП – ДБ Владислав Панев пред БНТ.

Според него не би трябвало депутати да се месят в сделки между частни субекти.

„Дерогацията не постига своите цели и това е очевидно, преди началото на войната в Украйна преработката на руски петрол беше 50% от общата преработка, след войната се повиши на 90%, защото на „Лукойл“ им е по-лесно да преработват по-евтин петрол. Държавата не успя да прибере тази разлика в държавния бюджет и правителството не успя да си свърши работата“, каза Панев.

По думите му България плаща повече компенсации на „Лукойл“, отколкото получава като данък печалба.

„Очевидно целите на дерогацията не работят. Това е основание дерогацията да бъде прекратена по-бързо. Ако спреш предлагането на горива от „Лукойл“, а те очевидно нямат готовност за внасяне на неруски петрол в рамките на 3 дни, това ще доведе до изкривяване на пазара“, уточни Панев.

Депутатът коментира и бюджета за 2024 г., който народните представители все още обсъждат.

„Бюджетът е направен така, че дефицитът от 3% да бъде удържан, но не с цената на големи жертви. Тоест, имаме достатъчно големи буфери, които при по-малко приходи в бюджета да балансират“, обясни Панев.

Той подчерта, че Западна Европа влиза в много трудни икономически времена, а тя е основен партньор на България.

„Това ще окаже влияние на икономическия растеж на България – тази и другата година. Това означава, че, за да си стъпим на краката и да излезем по-силни от тази ситуация, имаме нужда от силни реформи, които в момента се случват с доста бавни темпове“, коментира депутатът.