Паметникът на Съветската армия си отива! Местят го в музея

Паметникът на Съветската армия вероятно ще бъде премахнат от настоящото си място в центъра на София. Това се разбира след решение на Министерския съвет.

С него правителството променя статута на имотът от публична държавна собственост в имот частна държавна собственост. Става въпрос именно за мястото, където е изграден мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия“, познат сред народа и с позорния прякор „Мемориал на окупационната Червена армия“ (МОЧА).

Решението е по предложение на областния управител на София, в чието управление е имотът. Той трябва да отрази промяната в Акта за държавна собственост. Тази промяна дава възможност на общинската власт да действа и да премахне монумента. При статут на „публична държавна собственост“ това досега беше невъзможно.

В началото на месец март 2023 г. Столичният общински съвет гласува дълго отлаганото решение, с което възложи на кмета на София да поиска от държавата Паметникът на съветската армия да бъде преместен в Музея за социалистическо изкуство. Тогава 41 съветници гласуваха „за“, като единствено от БСП бяха против“ и един съветник от „Патриотите“ – „въздържал се“.