Отоплението все по-скъпо, чакат по три седмици и за климатици

С идването на септември прогнозите за допълнително поскъпване на някои от основните отоплителни енергоизточници в страната се потвърдиха. Нов скок при цените на пелетите и дървата за огрев буквално изпразниха складовете в Пловдив и областта. Най-сериозна е ситуацията за тези, които ще се топлят на пелети. Допреди две години цената за тон вървеше около 250-300 лева и хиляди домакинства инвестираха сериозни средства в изграждане на инсталации с радиатори, както и за камини или котели.

В края на август тон пелети от голям склад до Стамболийски струваше 800 лева, докато десетина дни след началото на септември цената вече гони 850 лева, при това с предварително записване за доставка след поне седмица, тъй като количества не се задържат в базите за повече от ден-два. Подобна е ситуацията и при дървата за огрев, които за същия период скочиха с около 10 лева и към момента кубик под 170 лева в Пловдив е почти невъзможно да се намери.

Потребителите на парно под тепетата също се подготвят да затягат коланите през новия отоплителен сезон, след като от първото пускане на радиаторите тази есен цената е с малко над 38% по-висока. Това значи, че за отопление на тристайно жилище от 80 кв. метра, ако през миналата година средната месечна сметката е била 250 лв., то тя ще набъбне с цели 95 лева през новия сезон.

Новата цена на парното влезе в сила от 1 юли 2022 г., когато цената на газа беше значително по-ниска. По принцип настоящата цена на парното трябва да важи до 1 юли 2023 г. Но от Асоциацията на топлофикационните дружества вече заявиха, че от 1 януари е необходимо ново поскъпване на парното от поне 60% заради повишаването на цените на газа. Може да се наложи и двойно покачване на цените на парното от 1 януари 2023 г., ако газът продължи да поскъпва, а правителството не отпусне компенсации на топлофикационните дружества.

Алтернативите за отопление също не са никак евтини. Отоплението чрез котел на газ или дизелово гориво вече излиза изключително скъпо, като причината за това е повишаването на цените на горивата. Дори към момента еквивалентно отопление на 80 квадрата жилище в Пловдив на газ или дизелово гориво ще излезе поне 800 лева, а цените се очаква да продължат да растат с идването на по-студените месеци.

Най-изгодната алтернатива за отопление остава климатикът. Причината е, от една страна, че съвременните климатици са изключително енергоспестяващи и съотношението между отделяна топлина и изразходвана енергия достига 5 към 1, но от друг – защото КЕВР повиши цента на тока с едва 3% за зимния сезон. Така в Пловдив отоплението с климатици от висок клас излиза повече от два пъти по-евтино, отколкото с парно и за апартамент от 80 кв. м при сегашните цени ще платим под 150 лв. на месец.

Бум на продажбите на климатици отчитат търговци, а най-евтините модели, с които наистина ще се пестят пари в студените месеци, започват от 1000 лева, при това за китайски модели, с капацитет да затоплят едно стандартно помещение до 20 кв. метра. Проверка на „Марица“ показа, че средно климатиците също са скочило с близо 20 до 25 на сто в рамките на последната година. Напливът обаче е огромен и за монтаж в Пловдив в момента се чака средно по три седмици.