Откриха животински кости и остатъци от храна под Колизеума

Едногодишно проучване на дренажната система под Колизеума в Рим разкри фрагменти от кости на мечки и големи котки. Животните вероятно са били използвани в борбите или като плячка в ловните игри на древната римска арена, съобщиха археолози, цитирани от Ройтерс.

Сред останалите находки фигурират повече от 50 бронзови монети от късноримски период, както и сребърна монета от около 170-171 г. в чест на 10-годишното управление на император Марк Аврелий, се посочва още в изявлението на археолозите.

Семки от плодове като смокини, грозде и пъпеши, както и следи от маслини и ядки също са открити в каменния амфитеатър на 2000 години. Смята се, че те показват какво са похапвали зрителите по време на представленията.

Проучването, което започна през януари, включва разчистването на около 70 метра отводнителни канали под Колизеума. Смята се, че то дава повече информация за по-късните години от съществуването на амфитеатъра, преди той да излезе от употреба около 523 г.

„Откритията задълбочават разбирането ни за опита и навиците на хората, които са идвали на това място през дългите дни, посветени на представленията“, каза Алфонсина Русо, директор на Археологическия парк „Колизеум“.