Откриха булчинската рокля на последната гръцка кралица 59 години след сватбата

Булчинската рокля на последната гръцка кралица – Анна-Мария Датска, сестрата на настоящата кралицана Дания, беше намерена 59 години по-късно в кралския дворец „Татой“ на 15 километра северно от Атина, предаде информационният портал „Нюзбомб“, цитиран от БТА.

Роклята е открита преди няколко дни, съобщи в публикация в социалните мрежи Андреас Мегос, личен писател и приятел на кралското семейство.

В деня на брака си, 18 септември 1964 г., Анна-Мария е била на 18 години и 18 дни. На тази дата „в слънчевата и обсипана със знамена Атина се състоя последната кралска сватба в историята на съвременна Гърция“, отбеляза Мегос.

Младоженецът е Константинос II Гръцки, крал на Гърция в периода 1964 г. до 1973 г.

В продължение на десетилетия сватбената рокля се е намирала в складовите помещения на двореца „Татой“, в специален метален куфар с инициалите на кралицата – точно както принцесата я е била получила няколко дни преди сватбата си.

Андреас Мегос коментира, че „може би и тя [роклята] ще бъде изложена в музея на двореца „Татой“, с което не съм съгласен“. По думите му „би било уместно от страна на гръцката държава и Министерството на културата да върнат сватбената рокля на кралица Анна-Мария“, тъй като става дума „за много лична реликва от най-щастливия ден в живота ѝ, най-щастливия ден на една жена, която се омъжва за мъжа, когото обича“.

Сватбената рокля на Анна-Мария е с цвят на слонова кост и е дело на датския дизайнер Холгер Блом. Тя e от матов сатен, с овално деколте отпред и отзад, с ръкави три четвърти и с шлейф с дължина 6 метра.

Андреас Мегос пояснява, че в съдбовния ден за най-малката дъщеря на датския крал Фредерик IX и на кралица Ингрид 18-годишната девойка е била без ръкавици, но с голям диамантен кръст на шията, закачен за къса верижка.

На главата си Анна-Мария е носила короната, която всички потомци на кралското семейство преди нея също са носили в деня на сватбата си.

„Дългият до земята воал беше от ръчно изработена ирландска дантела, чиято бродерия контрастираше със семплата линия на роклята, украсявайки я по уникален начин. Дизайнът на сватбената рокля бе пазен в строга тайна до деня на сватбата… и тогава… тогава всички се съгласиха, че тя е великолепна, изключително елегантна, приказно величествена в своята простота, идеална за 18-годишна кралица с добър вкус и подобаваща естетика“, пише Мегос.