Отвлякоха товарен кораб с българи на борда в Червено море

Товарен кораб, частично собственост на израелски бизнесмен, е бил отвлечен от йеменските хуси в Червено море в неделя, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху. Плавателният съд е отдаден под наем от британска компания на японска компания и плава под бахамски флаг.

Сред екипажа на борда има различни националности – украинци, българи, филипинци и мексиканци, но не и израелци, съобщи bTV. Корабът е напуснал пристанище в Турция и се е насочил към Индия, като крайната му дестинация е град Пипавав. Последният сигнал от него е излъчен вчера край саудитското пристанище Джеда.

Кабинетът на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху осъди отвличането, като подчерта, че корабът не е израелски, нито е собственост на израелци.

„Това е поредният акт на ирански тероризъм, който подчертава иранската агресия срещу гражданите на свободния свят и създава международни последици по отношение на сигурността на глобалните морски пътища“, каза Нетаняху.

По-рано през деня говорител на присъединените към Иран въоръжени сили на хусите Яхя Сареа каза, че групировката ще атакува всички кораби, притежавани или управлявани от израелски компании или носещи израелски флаг, пише „Джерусалем Поуст“.

Говорителят призова всички страни да изтеглят своите граждани, които работят на подобни плавателни съдове. Това означава, че те ще атакуват кораби, не само плаващи под израелските, но и превозващи товари, собственост на израелци или дори частично собственост на израелци, пише още изданието.

Според доклада отвлеченият кораб се нарича „Галакси лийдър“ (Galaxy Leader). От събота сутринта не съобщава местонахождението си.

Плавателният съд превозва автомобили и е влязъл в Индия, според някои източници – от Турция, според други – от Судан.

Според арабски новинарски сайтове на борда има 22-ма членове на екипажа, но никой от тях не е израелец. Потвърдено беше, че корабът принадлежи частично на израелеца Рами Унгер и плава под флага на Бахамските о-ви.

Според открити източници „Галакси лийдър“ принадлежи на основаната от израелския бизнесмен Абрахам (Рами) Унгер британска компания „Рей Кар Кериърс“ (Ray Car Carriers) и е построен в Полша. На борда на плавателния съд е изписано името на най-голямата японска корабна компания NYK Line.