Огнян Стефанов: Няма следи за обща фирма на Божков с Пригожин

„Продължава да ни изумява поведението на прокуратурата. Какви са мотивите на бизнесмена Васил Божков да се завърне в България не зная, но виждаме странни действия на държавното обвинение. Едва сега започват да се вадят някакви връзки с лидера на частната армия „Вагнер” Евгений Пригожин”.

Това каза журналистът Огнян Стефанов в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Стефанов даде пример, че генералният прокурор на Швейцария ще получи ефективна присъда за забавено разследване за руски олигарси и за сина на бившия главен прокурор (на Русия) Юрий Чайка по закона „Магнитски”. Обвинен е и за забавено разследване на уличени в корупция висши дейци на световния футбол, обясни журналистът.

Той припомни, че на водения от него сайт „Фрогнюз” са публикували договора за „Турски/Руски поток”. „Там ясно се вижда какви услуги са направени на руската страна, какво плащаме ние, но никой не се занимава с това”, каза Стефанов и запита защо прокуратурата не се занимава с този договор. В регистрите няма следи за фирма на Васил Божков, за която се твърди (от държавното обвинение), че е създал фирма с Евгений Пригожин, обясни журналистът Стефанов, който е проверил информацията в руски сайтове.

Колегата му Асен Генов акцентира, че е притеснително, че в последните 30 г. в България се прочуват хора с прякори. Според него медийният образ на Божков се гради по примера на руския опозиционер Алексей Навални, но той не бягаше от закона, изтъкна Генов. Според него има търсен и създаден ефект на връщането на Божков в България. „Разговорът трябва да бъде върнат в тази перспектива – полицията, логото, далечен план”, обясни той.