Огнен ад: Гръцките пожари предизвикаха експлозия в оръжеен склад

Горските пожари, опустошаващи централна Гърция, се разпространиха във военен склад само на километри от голяма военновъздушна база в четвъртък следобед, запалвайки боеприпаси и предизвиквайки огромни експлозии, пише европейската редакция на Politico.

След взривовете властите евакуираха жители и туристи по суша и море от близките градове и плажове. Не се съобщава за пострадали.

Складът за боеприпаси е на около 6 километра от голяма военновъздушна база в Неа Анхиало.

Гръцките военновъздушни сили съобщиха, че районът около склада е бил евакуиран преди горските пожари да нахлуят. Противопожарната служба също напусна района преди пламъците да се приближат твърде много от съображения за безопасност.

Базата е на около 20 километра от град Волос, където според хората са се чули взривовете. Има счупени прозорци и повредени сгради, въпреки че степента на щетите все още не е ясна, според гръцките власти. Част от най-натоварената магистрала в Гърция, близо до град Волос, беше затворена за няколко часа.

„Бяха положени свръхчовешки усилия за ограничаване на огъня от силно разположените сили, но те не успяха да спрат огромната му инерция“, заяви говорителят на противопожарната бригада Янис Артопиос.

Друг горски пожар гори близо до Атина в индустриалната зона Аспропиргос, поглъщайки фабрика за рециклиране. Гъст черен дим покриваше небето за част от деня в четвъртък, преди пожарът да бъде овладян.

Пожарникарите продължиха да се борят с големите пламъци на остров Родос за десети пореден ден в четвъртък, както и на Корфу и Евбея.

„Правителството носи огромна отговорност за факта, че страната гори от край до край в продължение на 10 дни, до такава степен, че дори чувствителни военни зони са оставени незащитени и хиляди хора са изложени на риск“, заявиха от опозиционната СИРИЗА в декларация.

В цялата страна броят на жертвите в момента възлиза на пет, след като двама пилоти загинаха, докато се опитваха да овладеят горските пожари, според гръцката противопожарна служба и полиция.