Обещавали много пари на Желязка, ако пренесе дрогата в Ирландия

39-годишната Желязка Мутафова, която бе задържана на летище „Бургас“ в кв. Сарафово, при опит да прекара 90 грама пико и да се качи на самолета за Ирландия, е трябвало да получи солидни парични облаги, ако достави дрогата до столицата Дъблин. Това стана ясно по време на заседанието за гледане на мярката й за неотклонение.

В съдебната зала стана ясно още, че жената от Стара Загора е била използвана за муле, което да транспортира метамфетамина до лица, които движат цялата наркосхема в чужбина. В продължение на година Желязка пътувала почти всеки месец до Ирландия.

Пред съда тя обясни, че у нас работела като санитарка, но парите не й стигали и ходела в чужбина, за да взима социални помощи, информира Флагман бг.

Защитникът й адвокат Цветелина Куманова обясни, че Желязка всъщност е съдействала на органите на реда и е посочила имена и действия на тарторите на престъпната схема за трафик на наркотични вещества.

„Тя е споделила имена и данни за лица, които се занимават с много по-голямото престъпление – трафик на дрога. И въпреки опасността за живота й и този на семейството й е посочила подробна информация за извършителите. Трябва да се вземе под внимание, че тя всъщност не е знаела какво точно пренася, единствено, че е нещо, извън закона. Тя има постоянен адрес, трудово ангажирана е, омъжена е и има две деца, които в момента не знаят какво се случва с нея. Може да е неграмотна, но не е престъпник, а човек, който е имал нужда от малко пари“, каза адвокат Куманова, която помоли съдебният състав за по-лека мярка – домашен арест, която да изтърпи на постоянния си адрес в Стара Загора.

Пред съда Желязка посочи, че се страхува за живота на децата си и поиска да се прибере вкъщи, където те я чакат. Припомняме, че Желязка Мутафова бе задържана на летище „Бургас“ на 26 август т.г., след като в куфара й, между бельото, бяха намерени пакетчета с метамфетамин, на стойност около 3600 лв. За това престъпление законът предвижда наказание от 10 до 15 г. затвор и глоба от десет хиляди до сто хиляди лева.

Previous post Половин тол такса, но само за 1,5 на сто от камионите
Next post Давността на „Барселонагейт“ била изтекла, твърди прокурор